Ce trebuie să știi despre vitiligo?
Vitiligo, numit și leucoderma, este o boală de piele caracterizată prin apariția unor pete albe înconjurate de o margine mai închisă la culoare. Petele pot fi în număr mai mic sau mai mare, pot fi mici sau să acopere tot corpul. De obicei, apar pe aceleași locuri ale corpului (de exemplu, puteți avea o pată pe porțiunea de sus a piciorului drept și aceeași pată pe piciorul stâng), iar aceste pete nu dor și nici nu prezintă mâncărimi. Apar deoarece, din anumite motive, lipsesc celulele care produc melanină, pigmentul pielii. Dacă zona afectată se află pe cap, firele de păr ce vor crește vor avea, de asemenea, culoarea albă.
Vitiligo nu pune viața în pericol. În orice caz, s-a arătat că poate fi legat de alte boli, cum ar fi boala Adison, anemia pernicioasă și alopecia areata (zone de piele fără păr). Cauza exactă a apariției vitiligoului nu este cunoscută, dar poate fi moștenit genetic sau poate avea legătură cu o problemă autoimună. O disfuncție a glandei tiroide poate fi o altă cauză. Vitiligo poate apărea și în urma unei traume fizice asupra pielii. Agenții chimici precum catecolul (folosit la argăsire și la vopsele) pot avea influență asupra dezvoltării acestei boli. Stresul psihic și fizic poate agrava boala.
Petele depigmentate sunt o problemă, în primul rând din punct de vedere estetic, și sunt foarte vulnerabile la soare.
Vitiligo. Recomandări
– Tratați zona afectată cu grijă – curățați, aplicați loțiunea atent și protejați zona de agenții chimici dăunători prin purtarea unor mănuși sau a hainelor.
– Expuneți la soare zonele depigmentate pentru că acesta poate ajuta la repigmentarea lor, însă nu exagerați. Folosiți o protecție solară adecvată pe zonele afectate și întotdeauna aplicați o cremă cu factor de protecție de 15 sau mai mult. Petele nepigmentate nu au protecție naturală împotriva razelor ultraviolete ale Soarelui.
Vitiligo. Observații
– Leziunile de vitiligo pot fi ascunse prin folosirea cosmeticelor care acoperă zonele afectate cu un strat opac, rezistent la apă.
– Cremele și loțiunile care conțin antioxidanți, precum ginkgo biloba, ceaiul verde, vitamina C și alți caroteni, pot fi de ajutor.
– Cremele care conțin steroizi fluorinați pot stimula repigmentarea pielii. Pentru persoanele cu vitiligo pe o suprafață extinsă, poate fi recomandată albirea pielii neafectate cu hidrochinonă (un agent slab de depigmentare, dar sigur). Acest lucru se face pentru a reduce diferența dintre zonele pigmentate și cele depigmentate. Procesul este ireversibil și poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, pentru a fi executat complet.
– Psoralenul și terapia cu raze ultraviolet A (PUVA) pot trata vitiligo. Această terapie combină razele ultraviolet cu un medicament care se ia pe cale orală și care are efect chiar și pentru cei cu simptome avansate. În orice caz, acest tratament poate avea efecte secundare multiple, inclusiv probleme de ochi, ale ficatului, greață și probleme de piele.
– Pentru formațiunile medii de vitiligo, aplicațiile locale de corticosteroizi pot fi folositoare ca să recoloreze petele de piele nepigmentate.
– Un articol din Let’s Live susține că un nou tratament prin care se face un transplant de celule sănătoase pe zona afectată poate avea succes, însă pot exista respingeri ale noilor celule în organism.
– GH3 este o cremă care a dat rezultate pentru multe probleme de piele. Această cremă de față este recomandată doar adulților.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!