8 sfaturi utile pentru a alege cel mai bun cuptor electric

cel-mai-bun-cuptor-electricEste un simbol al gospodăriilor moderne, dar a fost nevoie de milenii de evoluție pentru a se ajunge aici. Primele cuptoare se pare că au existat încă din anii 3200 î. Hr.

Cuptorul avea inițial un singur scop: cel de a coace pâine. Cu trecerea anilor însă, a căpătat numeroase alte întrebuințări și a devenit un aliat de încredere al oricărui om ce are grijă de bunăstarea stomacului său.

Cum nici o mâncare nu se compară cu cea gătită în casă, cuptorul electric a devenit dotarea bucătăriilor moderne, în care se pregătesc bucate alese ce se savurează mai apoi alături de cei dragi.

Cum alegi cel mai bun cuptor electric? Care sunt criteriile de avut în vedere pentru a te asigura că achiziționezi cel mai bun ajutor de acest tip pentru bucătăria ta? Pentru a aduce puțină lumină în acest sens, îți ofer 8 sfaturi utile. Astfel, selecția cuptorului electric potrivit, din varietatea de produse disponibile pe piață, nu va mai fi o provocare de netrecut.

1. Când e momentul să cumperi un cuptor electric?

Vorbim aici de 2 situații: mutarea într-o casă nouă sau înlocuirea unui cuptor vechi ce s-a defectat.

În prima variantă, va trebui să te aliniezi cu tendințele moderne, astfel că un cuptor electric este cea mai bună opțiune. Dacă este vorba despre o înlocuire, cu siguranță te-ai săturat de frustrările pe care ți le-a provocat cuptorul vechi: mâncare arsă, pâine care nu se coace complet, friptură care nu se rumenește cum trebuie etc.

Schimbarea trebuie să fie una orientată către modern și către performanță, acesta fiind momentul prielnic de a începe căutările.

2. Atenție mărită la dimensiunile cuptorului electric

La alegerea cuptorului electric va trebui să ții cont și de spațiul de care dispui pentru instalarea sa. Spre exemplu, dacă locuiești într-o garsonieră și bucătăria este una de dimensiuni reduse, cuptorul electric ales va trebui să aibă, de asemenea, dimensiunile corespunzătoare.

La fel, dacă bucătăria este deja mobilată, cuptorul va trebui să se încadreze în spațiul ce îi este destinat, fără să fii nevoit să modifici mobilierul.

Diferite tipuri de cuptoare electrice, la prețuri foarte bune, găsești AICI

3. Cuptor electric incorporabil sau independent?

Acest aspect este în directă legătură cu punctul anterior. De preferat este să alegi un cuptor electric încorporabil, întrucât nu are rost să încarci spațiul cu unul independent, mai ales dacă spațiul nu îți permite asta.

Cuptoare electrice incorporabile, la prețuri foarte bune găsești AICI. Cuptoare electrice independente găsești AICI.

4. Cuptor electric static sau cu convecție?

Diferențele în acest caz sunt date de costuri și performanțe.

Modelele de cuptoare electrice statice prezintă avantajul prețurilor mai reduse. Performanțele nu sunt tocmai cele mai ridicate, întrucât căldura este propagată prin iradiere în interiorul cuptorului, pornind de la zona activă termic.

Dacă ceea ce cauți este eficiența și performanțele sporite, modelele de cuptoare electrice cu convecție sunt alegerea indicată. Acestea dispun de un ventilator intern care uniformizează temperatura interioară a cuptorului, prin circularea aerului cald. Mai exact, cuptorul va fi încălzit în mod egal peste tot, ceea ce constituie un avantaj.

5. Învelișul exterior al cuptorului electric: sticlă vitro, tablă emailată sau inox?

Niciuna dintre opțiuni nu este greșită.

Tabla emailată vopsită prezintă avantajul că vei putea alege cuptorul care să se asorteze perfect cu mobila de bucătărie. Este ușor de întreținut, dar și durabilă.

Sticla vitro este la rândul său o alegere bună, dacă vei alege cuptorul mai mult pe considerente estetice. Este o variantă elegantă și se curăță ușor.

Dacă vorbim despre durabilitate, rezistență în timp și eficiență energetică, opțiunea recomandată este un cuptor electric cu înveliș exterior din inox.

6. Funcțiile cuptorului electric

Sunt discutabile și fiecare poate avea preferințele proprii în acest caz. Totuși, nu se știe niciodată când vei avea nevoie de o anume funcție. De preferat este să alegi un cuptor electric care să aibă măcar următoarele:

  • Gătire la abur;
  • Rotisor / grill;
  • Funcția de programare a începerii și finalizării coacerii;
  • Funcții speciale (de exemplu pentru prepararea produselor de patiserie);
  • Deconcelare rapidă;
  • Curățare automată.

Alege-ți dintr-o gamă variată de produse cuptorul electric ideal: CLICK AICI

7. Cu sau fără autocurățare?

Cu siguranță nimeni nu este foarte încântat să curețe cuptorul, mai ales dacă au avut loc și „accidente” culinare. Recomandarea mea este să alegi un cuptor care să aibă și funcția de autocurățare.

8. Eficiența energetică a cuptorului electric

Nu în ultimul rând, ține cont și de clasa energetică de consum atunci când alegi cuptorul electric. Nu strică să faci puțină economie în zilele noastre, întrucât asta se reflectă și în valoarea facturilor lunare. Așadar, de preferat este să alegi un cuptor electric din clasa A sau A+.

Având în vedere toate aceste aspecte, vei reuși să faci alegerea potrivită. Astfel, te vei asigura că achiziționezi un cuptor electric de care să fii pe deplin mulțumit și care te va ajuta în misiunea de a pregăti pentru cei apropiați bucate alese și savuroase.

Cuptoare electrice de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *