Ce trebuie să știi despre boala Lyme?

capusa-boala-lymeBoala Lyme și-a luat numele de la orașul Old Lyme, Connecticut, SUA, unde a apărut prima oară, în 1975. Din acel moment, numărul cazurilor a continuat să crească. În 1983, anul după care a început să fie supravegheată pe plan național, în SUA, au fost raportate 48 de cazuri.

Boala Lyme este cea mai obișnuită boală transmisă prin mușcătura de căpușă în SUA. Bacteriile care o cauzează, spirochetele numit Borrelia burgdorferi, sunt transmise în majoritatea locurilor prin căpușele ixode (purtate de cerb și șoarece). În multe regiuni de-a lungul coastei nordice a Pacificului din California este transmisă prin contact direct cu căpușele cu picioare lungi, transmise de șobolanul de pădure. Atât căpușele ixode, cât și căpușele cu picioare lungi sunt foarte mici; o căpușă adultă este mai mică de o zecime din 2,5 mm și o nimfa este de dimensiunea unui vârf de ac.

Sunt greu de văzut pentru că sunt mult mai mici decât căpușele de câini. Pentru că sunt atât de mici, trec adesea neobservate. Nimfele și larvele parazitează, la început, șoarecii cu picioare albe (Peromyscus leucopus) și adulții, cerbul cu coadă albă, deși pot parazita orice alt animal, incluzând păsările, veverițele, vacile, caii, pisicile, câinii, șopârlele și iepurii de câmp.

Căpușele cad de pe animalul-gazdă în iarba din mlaștini sau de pe câmp, ori în arboretul din zonele împădurite, de unde se pot urca fără greutate pe un trecător, fie om sau animal, care devine următoarea gazdă.

Cele mai afectate sunt persoanele care își petrec timpul în aer liber sau în zonele împădurite, unde căpușele sunt predominante, și majoritatea cazurilor apar vara și toamna. De blana animalelor de casă cum ar fi câinii și pisicile se agață căpușele care ajung astfel în case și pot parazita omul.

După ce căpușa mușca, așteaptă câteva ore înainte să înceapă să se hrănească din sângele gazdei și, imediat ce o face, o ține trei, patru zile tot într-un festin. În timp ce se hrănește, își transmite încărcătura infecțioasă în sângele gazdei. Cu cât căpușa rămâne mai multă vreme lipită, cu atât riscul de boală este mai mare.

Simptomele bolii Lyme sunt extrem de variate, ca și perioada de incubație, care poate fi între două și 32 de zile. Primul semn poate fi apariția unei leziuni sau urticarii roșii pe piele, circulară, care este cunoscută sub numele de eritem migrator. Urticaria este cauzată de migrația organismelor care infectează suprafața pielii și poate apărea oriunde după câteva zile până la câteva săptămâni de la mușcătură. Urticaria se întinde treptat în formă circulară, cu un punct roșu central înconjurat de piele curată. Din acest motiv, adesea este numită eczemă ochi de bou.

În afară de urticarie (sau, în unele cazuri, în locul urticariei) apar dureri generalizate, dureri de spate, dificultăți de somn, oboseală, simptome de gripă, dureri de cap, slăbiciune musculară, gât rigid și, ocazional, greață și vomă.

Boala Lyme  evoluează prin trei stadii, deși nu toată lumea le are pe toate:

 1. Trei zile până la trei săptămâni de la mușcătură, apar pe piele mici bășicuțe și/sau urticarie, care pot acoperi tot torsul timp de o zi sau doua până la câteva săptămâni și apoi dispar. (Dacă eczema apare imediat pe locul mușcăturii, poate fi o reacție la mușcătura în sine și nu la bacteriile care cauzează boala Lyme). Pot apărea frisoane, febră, greață, dureri în gât și vomă.
 2. Peste săptămâni sau luni poate apărea paralizia facială, care imită paralizia Bell. în acest timp pot apărea aritmia, mărirea mușchiului inimii, mărirea splinei și a glandelor limfatice și dureri mari de cap.
 3. După multă vreme, boala Lyme poate cauza dureri mari de cap, rigiditatea gâtului, dureri ale articulațiilor genunchilor, umflături și dureri în articulații și chiar boli musculare degenerative.

Pentru că, în general, mușcăturile de căpușe sunt nedureroase, perioada de incubație este atât de lungă, iar simptomele bolii Lyme atât de variate, boala poate trece neobservată săptămâni și luni. Medicul poate rata diagnosticul bolii înainte de fazele foarte avansate. Boala Lyme dă simptome care seamănă cu cele ale sindromului oboselii cronice, ale gutei, lupusului și sclerozei multiple și diagnosticul greșit este ceva obișnuit. Odată apărută artrita, durerile și rigiditatea articulațiilor pot apărea și dispărea, revenind chiar după ani. Se apreciază că 10% dintre cei cu artrită cauzată de boala Lyme rămân cu rigiditate a articulațiilor pentru totdeauna.

Boala Lyme este tratabilă și aproape întotdeauna curabilă, dacă este descoperită în stadii incipiente. Dacă boala nu este tratată de la început, apar artrita, mărirea splinei și a ganglionilor limfatici, inflamația ochilor, hepatita, aritmia cardiacă și afecțiuni ale sistemului cardiovascular și nervos central. Pentru unele persoane, simptomele se atenuează după doi, trei ani; altele dezvoltă probleme cronice. Adesea, simptomele dispar și apar din nou la altă mușcătură de căpușă.                                  ‘

S-a inventat un test simplu pentru identificarea bolii Lyme. Se folosește o probă de sânge ca să se măsoare nivelul unor anticorpi care, de obicei, cresc ca număr după trei zile până la trei săptămâni de la infecție.

Boala Lyme. Recomandări

– Includeri în dietă mult usturoi sau luați suplimente cu usturoi. Este un antibiotic și un stimulator al funcției imune natural.

– Folosiți iarbă de orz, polen și/sau lăptișor de matcă pentru suplimentarea nutrienților și refacerea țesuturilor și a sângelui.

Precauții: Polenul poate produce reacții alergice. Înainte de a lua polen, consultați medicul.

– Folosiți „băuturi verzi“ pentru clorofilă, care ajută la detoxifiere, și alți nutrienți valoroși și enzime.

– Dacă dezvoltați eczema tip ochi de bou oriunde pe corp, consultați medicul cât mai repede, chiar dacă nu vă amintiți că ați fost mușcat de căpușă. Tratamentul timpuriu este esențial.

– Dacă se prescriu antibiotice, luați zilnic un supliment cu acidophilus.

– Faceți tratament cu băi calde și cu jet de apă. Căldura calmează durerea.

– Luați măsuri de precauție pentru a preveni mușcătura de căpușă:

 • Când petreceți timpul în sau alături de zone împădurite, purtați pantaloni lungi și acoperiți-le manșetele cu ciorapii. Purtați bluze cu mâneci lungi, cu gât înalt sau, eventual, cu o eșarfa pentru protecție. În plus, purtați pălărie și mănuși. Purtați culori deschise, pentru a vedea mai bine căpușele.
 • Aplicați pe haine, pe gât și pe alte zone expuse, cu excepția feței, un insecticid care conține dietiltoluamidă. Persistă mult și este sigur când este dat pe anumite haine, decât pe pielea expusă, astfel încât corpul să fie cât mai acoperit. Nu folosiți cantități excesive. Urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului și spălați insecticidul imediat ce intrați în casă.

Precauții: Dietiltoluamida este extrem de toxică și poate fi mortală dacă este ingerată. Fiți extrem de atent când o folosiți, mai ales dacă aveți în jur copii mici. Nu o folosiți pe haine sau alte obiecte care conțin plastic sau materiale sintetice ca nailonul și poliesterul – poate fi periculos pentru aceste materiale (poate chiar să dizolve unele tipuri de vopsea și lacul de unghii).

 • Dacă stați afară, controlați-vă cu atenție să nu aveți pe piele ciupituri sau pete roșii de mărimea unui vârf de ac. Cu cât stă mai mult o căpușă atașată de om, cu atât riscul de a face boala Lyme este mai mare. Verificați copiii vara, înainte de a merge la culcare, mai ales dacă au stat mult afară. Cercetați-le cu atenție părul, urechile, subsuorile, pieptul, burta și partea din spate a genunchilor. Trimiteți-i la duș îndată ce vin de-afară și spălați-le imediat hainele.
 • Uscați rufele în uscătorul electric, o jumătate de oră, ca să omorâți căpușele care ar mai fi putut rămâne. Spălarea rufelor chiar cu apă fiartă și clor nu este o garanție că toate căpușele vor fi eradicate.
 • Verificați animalele înainte de a intra în casă. Pot aduce căpușe care pot mușca membrii familiei. .
 • În regiunile de pădure sau cu vegetație abundentă, încercați să stați cât mai aproape de mijlocul drumului și cât mai departe de zona împădurită, mai ales în mai, iunie și iulie.
 • Tundeți peluza, aruncați frunzele și măturați. Scoateți din casă stiva de lemne în timpul verii.

– Dacă găsiți o căpușă pe corp, faceți următoarele:

 • Scoateți căpușa cu penseta. Scoateți căpușa cât mai aproape posibil de piele și trageți cât mai drept. Nu răsuciți penseta când trageți și nu rupeți corpul căpușei, pentru că bacteriile vor infecta pielea. Dacă e posibil, puneți căpușa într-o sticlă sau un borcan. Nu folosiți chibrituri ca să încercați să ardeți căpușa și nu recurgeți la alte metode ca păcura sau kerosenul.
 • Odată căpușa scoasă, spălați bine mâinile și zona mușcată și frecați cu alcool sau cu alt antiseptic pentru mușcătură. Dacă bănuiți că este o căpușă de cerb, mergeți la medic imediat. Luați căpușa pentru identificare.
 • Timp de trei săptămâni de la mușcătură fiți atent la orice simptom din cele descrise în acest articol. Dacă aveți vreo îndoială asupra stării dumneavoastră, consultați medicul.
 • Dacă faceți tratament pentru boala Lyme și nu vă simțiți mai bine, repetați testul. E posibil să fi fost diagnosticat greșit și să aveți, de fapt, alte probleme.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *