nefrocalcinoză – definiție
NEFROCALCINOZĂ – Formă de nefrolitiază, consecință a formării și depunerii de săruri de calciu în țesutul renal. Calculii conținând calciu se formează de regulă la suprafața papilelor renale: desprinderea din acest loc a unor fragmente duce la trecerea acestora pe căile urinare, cu o tipică simptomatologie a colicii uretrale; când însă sărurile de calciu se acumulează difuz pe papile, determină formarea de concrețiuni voluminoase. In această patologie este prezentă o calcificare difuză a parenchimului renal, în special a epiteliului tubulilor, care are loc mai ales când, din cauze diverse, apare o creștere a eliminării de calciu prin urină, mai rar când condiții locale particulare favorizează precipitarea de săruri de calciu la nivel renal.
Creșterea eliminării de calciu prin urină se produce în cursul unei boli endocrine, hiperparatiroidism primitiv, și în alte modificări ale schimbului de calciu primar sau secundar unor boli diverse. Această condiție este comună și acidozei tubulare distale ereditare și în alte tipuri de hipercalciurie severă.
In urma creșterii calciului prin administrarea sa în scop terapeutic, se poate avea din nou o creștere a eliminării sale cu precipitare la nivel renal
În sfârșit, nefrocalcinoza poate fi consecința unor boli renale cronice (pielonefrite) sau a unor alterări toxice.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!