Cancerul gastric. Cauze, simptome, evoluție, tratament
Cancerul gastric reprezintă cea mai frecventă formă de tumoră malignă a tubului digestiv în țara noastră. Cancerul gastric poate să apară la orice vârstă, dar incidența maximă este la vârsta cuprinsă între 50-60 ani (denumită „vârsta cancerului gastric”). Este de două ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Răspândirea pe glob a bolii diferă de la o țară la alta (maximă în Japonia, Chile, China, Finlanda etc. și minimă în Egipt, SUA etc.).
Cancerul gastric. Cauze
Deși nu cunoaștem cauza cancerului gastric, numeroase studii experimentale, clinice și epidemiologice tind să demonstreze că în apariția cancerului gastric intervin numeroși factori, dintre care amintim:
- Factori genetici. Incidența factorilor genetici în apariția cancerului gastric se bazează pe constatările privitoare la incidența crescută a bolii la membrii unei aceleiași familii. De asemenea, cancerul gastric este mai frecvent la persoanele cu grup sanguin A, decât la cele cu alte grupe sanguine.
- Factori de mediu (felul alimentelor, modul lor de preparare, conținutul în minerale al solului). S-a formulat de exemplu o corelație între apariția cancerului gastric și consumul excesiv de pește afumat și grăsimi prăjite. Se menționează adesea raportul direct existent între frecvența crescută a cancerului gastric în unele zone (Japonia, Islanda) și consumul excesiv de pește afumat. De asemenea, s-a constatat incidența mai mare a cancerului gastric în mediul urban față de cel rural.
- Factori locali de risc (leziuni gastrice „precanceroase”). Există leziuni ale mucoasei gastrice care într-o anumită proporție se malignizează, de unde denumirea de leziuni „precanceroase”. O astfel de leziune este gastrita atrofică însoțită de aclorhidrie (absența acidului clorhidric în sucul gastric) sau anemie pernicioasă, unde apariția cancerului gastric crește față de martori între 5 și 20%. De asemenea, polipoza gastrică, tumoră benignă a stomacului, are un potențial crescut de malignizare. De aceea bolnavul cu polipoză gastrică trebuie să fie supravegheat vreme îndelungată.
Cancerul gastric. Simptome
În stadiul precoce, simptomele cancerului gastric sunt necaracteristice sau sunt absente la 1/3 dintre bolnavi. În această fază bolnavii prezintă modificări ale apetitului (o scădere a lui), anorexie selectivă (repulsie) față de carne și pâine, balonări postprandiale, uneori pirozis, cructații, regurgitații și vărsături.
Într-o fază mai avansată bolnavul prezintă durere epigastrică, a cărei intensitate variază de la un bolnav la altul. Durerile sunt continue și uneori se manifestă ca durerea de tip ulceros, cu perioade active și de acalmie și cu răspuns bun la medicația alcalină-antiacidă și antispastică. Un alt simptom îl constituie vărsăturile alimentare, dar sunt descrise și unele care survin dimineața, fără greață și efort, apoase cu mucozități (așa numita „apă canceroasă”). În cazul sângerărilor, sângele apare în cea mai mare parte digerat și vărsăturile au aspect de „zaț de cafea”. Anorexia duce la slăbirea progresivă a bolnavului, tegumentele și mucoasele devin palide, bolnavul având o culoare galbenă ca paiul sau murdar-teroasă (de culoarea pământului). Scaunul este uneori neregulat, constipația poate alterna cu perioade diareice.
Cancerul gastric. Evoluție
Cancerul gastric neoperat are o evoluție care variază între 6 și 24 de luni de la stabilirea diagnosticului, la bolnavii tineri evoluția fiind mai rapidă. Evoluția este în funcție și de apariția metastazelor (după apariția metastazelor hepatice, bolnavul mai supraviețuiește 2-4 luni).
Cancerul gastric. Tratament
Tratamentul cancerului gastric este chirurgical, durata supraviețuirii bolnavului depinzând de momentul intervenției. Șansele de supraviețuire la 5 ani după intervenția chirurgicală sunt de 90% la bolnavii la care cancerul este limitat la mucoasă și submucoasă și aproape zero la bolnavii operați în stadiul avansat al bolii.
Prin urmare, cancerul gastric diagnosticat în stadiul precoce, mărește șansele de supraviețuire ale bolnavului operat.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!