Despre înțepătura de albine. Recomandări

intepatura-de-albineExistă multe insecte care înțeapă, dar nu toate sunt albine. Bărzăunii, viespile, gărgăunii, păianjenii și multe specii de furnici își pot înfige acul periculos. La unele persoane, înțepătura de albină și de viespe poate produce reacții mult mai grave decât înțepătura de bărzăune sau de gărgăune. Când o insectă înțeapă, injectează veninul prin ac; albinele își lasă acul în locul înțepăturii; viespile, de cele mai multe ori, nu-l abandonează. În majoritatea cazurilor, insecta atacă pentru că încearcă șă se apere sau să își protejeze teritoriul. Din acest motiv, o persoană care se împiedică de un stup poate fi înțepată de locuitoarele lui.                                                                          .

Multe înțepături provoacă o umflătură locală care se întărește și doare, pulsează și arde. Este o reacție la veninul de insectă. Unele persoane sunt foarte alergice la veninul de insectă și, dacă sunt înțepate, apare o reacție extrem de severă. Simptomele reacției alergice sunt dificultatea de a înghiți, răgușeala, respirația dificilă, slăbiciunea, confuzia, transpirația abundentă și sentimentul unei catastrofe iminente. Persoanele care sunt foarte alergice la înțepăturile de insecte pot face un șoc anafilactic și, în situații extreme, pot să moară. Șocul anafilactic poate da simptome ca învinețire a pielii, tuse, dificultate de a respira, amețeli, urticarie, greață, umflare a ochilor, a buzelor sau a limbii, crampe la stomac și hârâială în piept.

Înțepătura de albine. Recomandări

  • Dacă ați fost înțepat, scoateți acul rămas în piele imediat, cu grijă. Nu-l trageți afară cu degetele sau cu penseta. Mai bine dislocați-l cu grija. Un cuțit sterilizat este foarte bun în acest scop, dar puteți folosi și degetele sau colțul unei cărți de credit, în lipsă de altceva. Fiți atent să nu stoarceți acul sau sacul cu venin și astfel să injectați și mai mult venin în piele. Spălați apoi zona și clătiți bine. Dacă ați avut vreodată o reacție alergică la înțepături, cereți de urgentă ajutor medical. Amenințarea reacției alergice poate apărea imediat și poate evolua foarte repede. Dacă nu ați avut episoade de alergie la insecte, nu este necesar tratamentul medical, dar trebuie să urmăriți cu atenție simptomele unei reacții alergice care poate apărea. Reacția se poate declanșa în câteva minute sau ore și poate avea loc când sunteți înțepat de albine prima sau a mia oară.
  • Dacă știți că sunteți foarte alergic și vreți sa evitați șocul anafilactic, țineți Ia îndemână o trusă de urgență care conține epinefrină în recipient cu gramaj marcat. Trebuie să luați trusa la recomandarea medicală și medicul o să vă arate cum să folosiți epinefrină.
  • Aplicați comprese cu gheață pe zona cu înțepătura câteva minute la fiecare două ore în prima zi după ce ați fost înțepat. Nu numai că reduce umflătura și durerea, dar împiedică și răspândirea veninului.
  • Aplicați ulei de lavandă în zona înțepăturii, ca să reduceți inflamația și durerea.
  • Zdrobiți frunze de pătlagină și stoarceți sucul. Aplicați extractul direct pe înțepătură. În 30 de minute umflătura și durerea vor scădea simțitor.
  • Alte acțiuni care trebuie avute in vedere: intindeți pastă de dinți pe înțepătură (are efect răcoritor și poate face ca zona cu înțepătura să fie mai puțin dureroasă); aplicați pe înțepătură, ca să ușureze durerea, o loțiune cu calamină sau ungeți cu un produs de frăgezit carnea care conține papaină (o enzimă).
  • Dacă ați fost înțepat în talpă sau în picior, țineți-l ridicat o jumătate de oră, o oră, după ce ați scos acul.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente, de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *