Boli ale testiculului
Testiculul este necesar procesului de sexualizare masculină încă de la formarea sa (spre sfârșitul lunii a 2-a intrauterine). În timpul vieții intrauterine, el determină sexualizarea masculină a tractului genital intern (până la sfârșitul lunii a 3-a) și extern (până la sfârșitul lunii a 5-a). La pubertate el determină apariția și dezvoltarea caracterelor sexuale secundare masculine, pe care apoi le menține pe tot parcursul perioadei dintre pubertate și climacterium (între 14-16 ani și 50-55 ani). În timpul copilăriei activitatea sexualizantă a testiculului este practic nulă. Cu cât lezarea testiculului este mai precoce, cu atât tulburările procesului de sexualizare sunt mai grave. În raport cu vârsta, alături de tulburările sexuale se instalează și alte tulburări legate de funcția testiculului: tulburări de creștere, tulburări în dezvoltarea scheletică, a musculaturii, a panicului adipos etc.
Forma cea mai gravă a insuficienței testiculare este anorhitia (absența testiculilor), în care atât funcție spermatogenetică (formarea de spermatozoizi) cât și cea endocrină (secreția de testosteron) sunt inexistente. Anorhitia determină sindromul de eunuchism masculin, caracterizat prin absența testiculilor, prin dezvoltarea somatică disarmonică (în formele prepuberale), nedezvoltarea sau regresiunea organelor sexuale, absența sau dispariția caracterelor sexuale secundare și insuficiență sexuală.
Eunuchismul poate să apară la orice vârstă, ca urmare a extirpării, distrugerii sau – mai rar – datorită aplaziei congenitale a testiculilor. De aceea, eunuchismul prezintă particularități în raport cu vârsta la care apare: înainte sau după pubertate.
Etiologia (cauzele) eunuchismului prepuberal sau postpuberal (timpuriu sau tardiv) este multiplă. Eunuchismul prepuberal (timpuriu) poate fi provocat de o aplazie congenitală a testiculilor, de traumatisme, de aplicare de raze Röntgen sau de extirparea de necesitate în tumorile testiculare și în tuberculoză.
Eunuchismul postpuberal (tardiv) este datorit acelorași cauze, cu excepția malformațiilor.
Simptome. Tabloul simptomatic al eunuchismului are unele părți comune și altele diferite, în directă legătură cu instalarea anorhitiei: înainte sau după pubertate.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!