Primul ajutor în cazul arsurilor
Prin arsuri înțelegem totalitatea leziunilor care interesează în primul rând tegumentele, provocate de acțiunea temperaturilor ridicate, însoțite de tulburări generale și toxice.
Arsurile pot fi produse de contactul cu lichide sau vapori fierbinți, flăcări, metale topite, suprafețe încinse, unele substanțe chimice (acid azotic, acid sulfuric, sodă caustică), curent electric (ca urmare a transformării energiei electrice în căldură, datorită rezistenței țesuturilor).
Întinderea leziunilor are o mare importanță în stabilirea prognosticului vital. Când arsurile însumează peste 20% din suprafața corporală a adultului și peste 30% din cea a copilului, prognosticul este rezervat, iar când însumează peste 40% din suprafață, prognosticul este grav.
În funcție de profunzimea leziunilor, arsurile se împart în trei grade:
Arsurile de gradul 1 se caracterizează prin eritem (roșeața pielii) și tumefiere dureroasă a pielii. Leziunile din arsurile de gradul I sunt limitate la straturile foarte superficiale ale pielii. Aceste leziuni se vindecă în 3-6 zile. Pentru ușurarea suferinței, se recomandă ca imediat accidentatul să aplice gheață sau să-și țină suprafața de piele expusă căldurii sub jet de apă rece, timp de 30-60 de minute. .
Arsurile de gradul II afectează stratul superficial al pielii (epidermul) care este separat de stratul mai profund (dermul) prin acumularea de lichid ieșit din vasele sanguine ale pielii. Pe pielea roșie apar flictene (bule, bășici) pline cu o serozitate gălbuie, însă limpede. Primul ajutor constă în menținerea suprafeței arse sub un jet de apă rece, după care va fi acoperită cu un pansament steril. Este contraindicată spargerea bășicilor (pericolul infectării). –
Arsurile de gradul III interesează toate straturile pielii (epiderm, derm, hipoderm) și uneori leziunile interesează chiar și mușchii, tendoanele etc.
Deși mai grave, aceste arsuri sunt mai puțin dureroase din cauză că terminațiile nervoase sunt distruse. Datorită faptului că arsura interesează și vasele de sânge existente în derm, bășicile care apar sunt umplute cu un lichid sanguinolent.
O dată cu leziunile pielii, pot avea loc arsuri și pe căile aeriene superioare.
În arsurile de gradul III suprafața arsă apare brună, uscată, uneori carbonizată, înconjurată de eritem sau flictene (bășici).
În arsurile de gradul III, pericolul infecției este foarte mare. Procesul de vindecare al leziunilor profunde din arsurile de gradul III este anevoios, iar cicatricele sunt de obicei vicioase.
Unii autori identifică și arsura de gradul IV atunci când căldura determină o carbonizare a regiunii sau al unui segment de membru (deget, mână etc.) cu amputația spontană a acestuia.
Primul gest de prim ajutor vizează scoaterea victimei din focar și îndepărtarea numai a elementelor vestimentare (haine, pantofi etc.) sau a obiectelor încinse sau fierbinți care sunt în contact cu flăcările. După aceea vom acoperi suprafața arsă cu pansamente curate, de preferat sterile, și vom transporta victima cât mai rapid posibil, cu orice mijloc de locomoție, la spital.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!
Buna ziua! La arsurile de gr.I despre 30-60 minute e vorba sau e greseala?
Buna ziua! E corect ceea ce apare scris, respectiv 30-60 minute. Arsurile de gradul I nu necesita tratament. Este pur și simplu o recomandare pentru ameliorarea durerii.