Toxicitate a aluminiului. Recomandări
Aluminiul nu este un metal greu, dar poate fi toxic dacă este prezent în cantităti mari – ba chiar și în cantităti mici, dacă se instalează în creier. Multe din simptomele intoxicației cu aluminiu sunt similare cu cele ale bolii Alzheimer și ale osteoporozei. Intoxicația cu aluminiu poate duce la dureri acute, rahitism, tulburări gastrointestinale, metabolizare deficitară a calciului, nervozitate extremă, anemie, dureri de cap, disfuncții hepatice și renale, amnezie, tulburări de vorbire, înmuiere a oaselor și slăbiciune, dureri musculare.
Din cauză că aluminiul este excretat prin rinichi, cantitățile toxice de aluminiu pot perturba funcționarea rinichilor.
Acumularea de săruri de aluminiu în creier este asociată leziunilor cerebrale și reducerii facultăților mintale. Ca să ajungă la creier, aluminiul trebuie să treacă de bariera de sânge a creierului, o structură complicată care filtrează sângele înainte să ajungă în organul vital. Deși aluminiul elementar nu trece de această barieră, unii compuși ai aluminiului, cum ar fi fluorura de aluminiu, pot s-o facă. Multe ape din instalațiile casnice sunt tratate atât cu sulfat de aluminiu cât și cu fluorură, iar aceste două elemente chimice se combină cu altele din sânge. Mai mult, fluorura de aluminiu, odată formată, este excretată în cantități insignifiante prin urină.
Absorbția intestinală a nivelurilor crescute de aluminiu și siliciu pot forma compuși care se acumulează în cortexul cerebral și împiedică impulsurile nervoase să fie duse către și de la creier în mod direct. Carența cronică de calciu poate agrava această situație.
Persoanele care au lucrat în topitorii de aluminiu perioade lungi suferă de amețeli, coordonare proastă și pierdere a echilibrului și energiei. Acumularea de aluminiu din creier a fost citată ca posibila cauză a acestor simptome. Poate mai alarmant este faptul că acumularea de aluminiu pe termen lung în creier poate declanșa și agrava boala Alzheimer.
S-a apreciat că se consumă în medie 3-10 mg de aluminiu zilnic. Aluminiul este cel mai abundent metal în scoarța Pământului. Este absorbit în organism, în primul rând, prin tractul digestiv, dar și prin plămâni și piele, și este absorbit și acumulat în țesuturile corpului. Pentru că aluminiul trece prin aerul, apa și solul nostru, se găsește, în mod natural, în cantități diferite aproape în toate alimentele și în apă. Aluminiul este folosit și la ustensilele de bucătărie și la foliile pentru alimente.
Multe alte produse folosite zilnic conțin aluminiu, inclusiv multe medicamente contra durerilor, antiinflamatorii și produse pentru duș. Aluminiul este un aditiv care se pune în praful de copt, se folosește la procesarea alimentelor și este prezent în produsele din seria antiperspirantelor și în amalgamul pastei de dinți cu fluor pentru albit, în brânza rasă, în sarea de masă și în bere (în special, cea în cutii de aluminiu). O sursă importantă de aluminiu este apa potabilă de la robinet.
Folosirea excesivă a antiacidelor este, probabil, cea mai obișnuită cauză toxicității aluminiului, în special la persoanele care au probleme de rinichi. Mulți antiacizi care se dau fără rețetă conțin cantități excesive de hidroxid de aluminiu, pe care rinichii nu pot să îl elimine. Orice antiacid conține mixtură de aluminiu și alte ingrediente care pot pune probleme; aceste produse pot provoca unor persoane aceleași reacții ca produsele alcătuite în întregime din compuși de aluminiu. /
Toxicitate a aluminiului. Recomandări
- Mențineți o dietă bogată în fibre și includeți pectina de măr.
- Folosiți numai ustensile de bucătărie din oțel, sticlă sau fier. Cel mai bun este otelul.
- Eliminați produsele care conțin aluminiu. Citiți etichetele și evitați alimentele care conțin aluminiu sau dihidroxialuminiu.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!