ACIDOZĂ – definiție

ACIDOZĂ – Condiție patologică responsabilă cu echi­librul acido-bazic al sângelui; este cauzată de excesul de radicali acizi sau de scăde­rea cantității de substanțe bazice. În con­diții normale, valoarea pH-ului din sânge și din lichidele interstițiale variază între 7,35 și 7,45 și rămâne între aceste limite datori­tă mecanismelor tampon capabile să neu­tralizeze acizii sau bazele în exces; 6,85 și 7,85 sunt limitele extreme compatibile cu viața. In condiții de acidoză, pentru o anu­mită perioadă de timp organismul menține constant nivelul pH-ului (acidoză compen­sată) reducând treptat rezervele bazice.

Când organismul nu mai este capabil să mențină echilibrul se vorbește despre acidoză decompensată în care valorile pH-ului se modifică în sensul unei acidități sporite. Nivelul normal al pH-ului nu este un indiciu de netăgăduit al echilibrului acido-bazic; chiar și atunci mecanismele de compensare pot fi activate.

Una dintre cauzele acidozei poate fi eliminarea defectuoasă a dioxidului de carbon prin respirație (acidoză respira­torie). Poate însoți boli pulmonare: emfizem, fibroze pulmonare extinse, maladii cardiopulmonare. Dacă presiunea parți­ală a dioxidului de carbon din sânge se mărește (PaCO2 depășește 45 torr), crește cantitatea de H2CO2 din fluidele corpului ajungându-se astfel la hipercapnie.

Printre simptomele acidozei respiratorii se numă­ră culoarea albăstruie a pielii și a mucoa­selor vizibile (cianoză) dată de oxigenarea insuficientă a sângelui. Tn cazurile grave apar tulburări neurologice (apatie, confu­zie mentală, până la comă).

Acidoza poate apărea și în urma tulbură­rilor de metabolism (acidoză metabolică) ce implică acumularea de acizi (de exem­plu, în coma diabetică cetoacidozică) sau eliminarea de bicarbonați (în unele boli de rinichi precum insuficiența renală cronică sau diareea acută). Simptomele acidozei metabolice sunt asemănătoare cu cele ale formei respiratorii, cu excepția ventilării care nu se desfășoară cu atâta di­ficultate (scade nivelul de PCO2 și implicit concentrația de H+); în cazurile cronice de acidoză metabolică creșterea ventilației se măsoară urmărind cantitatea de bicarbo­nat din lichidul cerebro-spinal.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *