ACIDOZĂ – definiție
ACIDOZĂ – Condiție patologică responsabilă cu echilibrul acido-bazic al sângelui; este cauzată de excesul de radicali acizi sau de scăderea cantității de substanțe bazice. În condiții normale, valoarea pH-ului din sânge și din lichidele interstițiale variază între 7,35 și 7,45 și rămâne între aceste limite datorită mecanismelor tampon capabile să neutralizeze acizii sau bazele în exces; 6,85 și 7,85 sunt limitele extreme compatibile cu viața. In condiții de acidoză, pentru o anumită perioadă de timp organismul menține constant nivelul pH-ului (acidoză compensată) reducând treptat rezervele bazice.
Când organismul nu mai este capabil să mențină echilibrul se vorbește despre acidoză decompensată în care valorile pH-ului se modifică în sensul unei acidități sporite. Nivelul normal al pH-ului nu este un indiciu de netăgăduit al echilibrului acido-bazic; chiar și atunci mecanismele de compensare pot fi activate.
Una dintre cauzele acidozei poate fi eliminarea defectuoasă a dioxidului de carbon prin respirație (acidoză respiratorie). Poate însoți boli pulmonare: emfizem, fibroze pulmonare extinse, maladii cardiopulmonare. Dacă presiunea parțială a dioxidului de carbon din sânge se mărește (PaCO2 depășește 45 torr), crește cantitatea de H2CO2 din fluidele corpului ajungându-se astfel la hipercapnie.
Printre simptomele acidozei respiratorii se numără culoarea albăstruie a pielii și a mucoaselor vizibile (cianoză) dată de oxigenarea insuficientă a sângelui. Tn cazurile grave apar tulburări neurologice (apatie, confuzie mentală, până la comă).
Acidoza poate apărea și în urma tulburărilor de metabolism (acidoză metabolică) ce implică acumularea de acizi (de exemplu, în coma diabetică cetoacidozică) sau eliminarea de bicarbonați (în unele boli de rinichi precum insuficiența renală cronică sau diareea acută). Simptomele acidozei metabolice sunt asemănătoare cu cele ale formei respiratorii, cu excepția ventilării care nu se desfășoară cu atâta dificultate (scade nivelul de PCO2 și implicit concentrația de H+); în cazurile cronice de acidoză metabolică creșterea ventilației se măsoară urmărind cantitatea de bicarbonat din lichidul cerebro-spinal.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!