Tehnici de acordare a primului ajutor în entorse și luxații

prim-ajutor-entorse-luxatiiEntorsa și luxația reprezintă alterări ale integrității articulației.

În cazul entorselor există rupturi mai mult sau mai puțin importante ale țesuturilor care înconjoară articulația (sinovială, capsulă, ligamente etc.), însă fără deplasarea suprafețelor articulare (suprafețele osoase ale articula­ției rămân în raportul lor normal).

În cazul luxațiilor, rupturile țesuturilor care înconjoară articulația sunt atât de mari, încât oasele care se întâlnesc în interiorul articulației acciden­tate ies de la locul lor (părăsesc poziția lor obișnuită și rămân îndepărtate).

Luxațiile apar de cele mai multe ori după un traumatism. Luxațiile sunt rare la copii (aceștia au ligamente rezistente și elastice) și la bătrâni (aceș­tia au oasele puțin rezistente din cauza osteoporozei și se rup înainte de a se produce o luxație).

Luxațiile traumatice pot fi închise sau deschise, cele închise fiind mai frecvente.

Simptomele luxației sunt: durerea situată la nivelul încheieturii, de­formarea regiunii, limitarea mișcărilor în articulația luxată și impotență funcțională.

Tipuri de luxații și tehnici de acordare a primului ajutor

Luxația de mandibulă, (luxația temporo-mandibulară) poate fi provo­cată de căscat, râs, strigăte, lovituri sau căderi pe bărbie, bolnavul fiind cu gura deschisă etc. În momentul producerii luxației, bolnavul simte o dure­re vie și o trosnitură, după care constată că nu mai poate închide gura. Bol­navul este transportat la spital pentru tratament.

Luxația scapulo-humerală (luxația de umăr) se manifestă prin dureri, impotență funcțională și deformarea umărului, a cărui rotunjime se șter­ge. Înainte de a transporta bolnavul la spital, vom introduce în dreptul sub­suorii (axilei) un sul făcut dintr-un prosop sau o bucată mare de vată și vom aplica o eșarfa care să susțină membrul superior îndoit din cot. După aceasta trimitem bolnavul la spital.

În luxația de cot, regiunea cotului este tumefiată și deformată. Bolnavul este transportat la spital cu antebrațul și cotul fixate în eșarfa legată de gât.

În luxația șoldului, durerea este foarte mare. Imobilizarea se va rezuma la suluri de cearșaf sau perne puse de o parte și de alta a membrului inferior pentru a limita mișcările dureroase. Urgent, bolnavul este trimis la spital.

Acordarea primului ajutor în cazul entorselor

Entorsele se întâlnesc mai des la nivelul gleznei, degetelor, pumnuluL De multe ori, după o răsucire bruscă, bolnavul simte o durere vie într-un anumit punct. Durerea se menține și se accentuează ori de câte ori mișcăm articulația suferindă. Uneori poate să apară și o vânătaie locală.

Deseori entorsa se poate asocia cu o fractură. De aceea, primul ajutor se va rezuma la imobilizarea provizorie și trimiterea bolnavului la spital.

VIDEO – Primul ajutor in cazul luxatiilor, entorselor

Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *