Spondiloza lombară. Lumbago acut, Lumbago cronic, Nevralgia sciatică

spondiloza-lombaraSpondiloza lombară (lombartroza) este o suferinţă extrem de frecventă, care determină o incapacitate de muncă cu importante repercursiuni economice.

Leziunile artrozice de la nivelul coloanei lombare pot rămâne mult timp latente.

Deseori însă, spondiloza lombară se manifestă prin dureri surde lombare şi printr-un grad de rigiditate a coloanei, care apar în special la mers, la stat prelungit în picioare, la aplecarea înainte etc.

Alteori, durerea apare numai în poziţia de imobilitate din cursul somnului.

Durerile lombare persistă luni şi ani.

Deteriorarea degenerativă a discurilor intervertebrale şi a articulaţiilor interapofizare din regiunea lombară, se traduce clinic prin variate forme de manifestare: lumbago acut, lumbago cronic, nevralgia sciatică etc.

Lumbago acut

Lumbago acut (lombalgia acută), mai frecvent după 30 de ani, apare în general brusc, de obicei după un efort fizic (ridicare de greutăţi) sau după o mişcare forţată în rotaţie, sau după o expunere la frig.

Instalată brusc în regiunea lombosacrată, durerea este foarte intensă şi se accentuează prin cea mai mică mişcare, sau prin tuse sau strănut.

Durerea imobilizează bolnavul la pat sau îl blochează în flexie.

Simptomul dominant, durerea, se atenuează în decubit şi se accentuează în ortostatism, poziţie şezândă sau tuse.

Criza de lumbago durează în general 5-15 zile. Ea poate recidiva după câteva săptămâni sau după mai mulţi ani.

Lombalgia acută se poate continua cu o lombalgie cronică, sau poate reprezenta perioadele de exacerbare ale acesteia.

Tratamentul lombalgiei acute

Tratamentul lombalgiei acute constă în repaus la pat, care face să cedeze contractura musculară şi favorizează reducerea fragmentului de nucleu pulpos deplasat.

Ca tratament medicamentos se recomandă antialgice şi antiinflamatorii (aspirină, fenilbutazonă, indometacin) şi decontracturante (mydocalm, clorzoxazonă).

Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.

Lumbago cronic

Lumbago cronic (lombalgia cronică) se manifestă printr-o durere surdă, persistentă, mediană sau paravertebrală, iradiind uneori către fese.

Localizarea durerii este lombară.

La mulţi bolnavi durerea este mai supărătoare dimineaţa la sculare şi se diminuează sau dispare după mişcare, în 10-20 de minute.

Durerea reapare după oboseală, mai ales după mers îndelungat, ortostatism prelungit, transport de obiecte grele etc.

Durerea se diminuează în decubit dorsal sau chiar dispare.

Redoarea dureroasă matinală se diminuează în primele ore ale zilei şi se accentuează către seară.

Tratamentul lombalgiei cronice

Tratamentul lombalgiei cronice constă în repaus relativ, suprimarea eforturilor în poziţie flectată, a sporturilor traumatizante şi a transportului de greutăţi.

Obezilor li se recomandă cura de slăbire.

Deseori poate fi util un lombostat.

Analgeticele, antiinflamatoriile, decontracturantele se folosesc de obicei numai în perioadele de intensificare a durerilor.

Fizioterapia sedativă (diatermice, infraroşii, ultrasunete) este foarte utilă şi poate fi folosita repetat.

Curele termale, una sau două pe an, constituie, de asemenea, unul dintre cele mai eficace mijloace de tratament al lombalgiei cronice.

Nevralgia sciatică

Nevralgia sciatică (lombosciatica vertebrală) este determinată de suferinţa uneia din rădăcinile nervului sciatic (L5 sau S1).

Hernia de disc la nivelul L4-L5 irită rădăcina L5 a nervului sciatic, iar cea de la nivelul L5-S1, irită rădăcina S1.

Cea mai frecventă hernie de disc se produce Ia nivelul L5-S1 (56% din cazuri).

Hernia de disc L4-L5 este prezentă Ia aproximativ 44% din cazuri.

În afară de lombosciatica prin hernie de disc, care este cea mai frecventă formă clinică a nevralgiei sciatice, există şi lombosciatica nediscală. care poate fi produsă de tumori maligne, boala Hodgkin, morbul Pott, anomalii vertebrale, etc.

Nevralgia sciatică (lombosciatica vertebrală) este foarte frecventă, observându-se mai ales la vârste între 25 şi 60 de ani.

Este întâlnită mai des la bărbat decât la femeie, deoarece coloana vertebrală a bărbatului este supusă la eforturi mari, ca urmare a muncilor pe care le efectuează.

Factorii declanşatori ai lombosciaticii prin hernie de disc sunt reprezentaţi de efortul fizic de ridicare a greutăţilor cu coloana flectată, mişcări bruşte de torsiune, traumatisme, gesturi neînsemnate (aplecare, strănut), expunere la frig.

Informații despre sănătate: CLICK AICI.

Nevralgia sciatică (lombosciatica vertebrală). Simptome

Lombosciatica poate să aibă un debut brutal, durerea survenind adesea după un efort de redresare a coloanei vertebrale.

Uneori sciatica poate avea un debut insidios, durerea accentuându-se progresiv (durerea, iniţial strict lombară, începe să iradieze în fesă şi în membrul inferior).

Simptomul preponderent, uneori exclusiv, îl constituie durerea din regiunea lombară, care iradiază în membrul inferior, având un traiect care depinde de rădăcina afectată.

Astfel, în cazul afectării rădăcinii L5, durerea interesează porţiunea posterioară a fesei, faţa posteroexternă a coapsei, faţa externă a gambei, partea externă a gleznei, regiunea dorsală a piciorului, ajungând uneori până la haluce.

În caz de sciatică S1, durerea cuprinde partea posterioară a fesei, partea posterioară a coapsei şi gambei, tendonul lui Ahile, călcâiul şi talpa.

Bolnavul acuză deseori parestezii (amorţeli, furnicături) în membrul inferior, având o topografie similară cu cea a durerii.

Durerea se calmează prin repaus, în special prin repausul la pat, încât deseori bolnavul se poate odihni în timpul nopţii.

Eforturile şi mişcările din timpul zilei, tusea şi strănutul, măresc intensitatea durerii.

Mersul obişnuit nu este de regulă afectat; în schimb, se observă dificultăţi în mersul pe vârfuri (sugestiv pentru sciatica S1) sau în mersul pe călcâie (din sciatica L5).

Examenul radiologie pune în evidenţă rectitudinea coloanei lombare cu ştergerea lordozei fiziologice şi pensarea discului lezat (L4-L5 sau L5-S1).

Nevralgia sciatică (lombosciatica vertebrală). Tratament

Tratamentul nevralgiei sciatice constă din repaus pe un pat tare, timp de 15-20 zile, lombostat; medicamente analgetice şi antiinflamatorii (aspirină, indometacin, fenilbutazonă, brufen), decontracturante (mydocalm, clorzoxazonă).

În formele hiperalergice se folosesc cure scurte (7-10 zile) de prednison.

Tratamentul chirurgical este rezervat numai unor forme clinice particulare, cum ar fi sciatica paralizantă, sciatica prelungită.

Poate te intereseaza si urmatoarele articole despre spondiloza:

Surse inspiratie: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *