Sentimentele tatălui în timpul sarcinii

tata-sarcina-insarcinataUn bărbat poate reacționa față de sarcina soției sale prin sentimente foarte variate.

Poate deveni foarte protector față de soția sa, bucuria din cuplu poate crește, se poa­te mândri cu virilitatea sa (acesta fiind un lucru din cauza căruia fiecare bărbat se îngrijorează într-o anumită măsură la un moment dat).

Un anu­mit grad de îngrijorare – „Oare voi fi capabil să fiu un tată bun pentru acest copil ?“ – este foarte obișnuit, în special în rândul bărbaților care-și amintesc propria lor copilărie ca fiind una foarte dificilă.

Poate exista ascuns în profunzimea psihicului soțului și sentimentul că este neglijat; acest sentiment poate fi exprimat sub formă de supărare și iritare față de soție, bărbatul dorind să petreacă mai multe seri cu prietenii sau filtrând cu alte femei. Aceste reacții sunt normale, însă ele nu-i sunt de niciun ajutor soției, care tânjește pentru mai mult ajutor la începutul acestui stadiu al vieții sale.

Tăticii care pot discuta despre sentimentele lor adeseori descoperă că emoțiile negative (frica, gelozia) au tendința să dis­pară, lăsându-le pe cele pozitive (bucurie, încântare) să iasă la suprafață.

O spun cu tristețe, sarcina îi poate face pe unii barbați să devină abu­zivi fizic sau emoțional. Dacă vă simțiți amenințată sau vă este teamă, sau dacă ați fost abuzată fizic sau forțată să întrețineți relații sexuale, aveți datoria să vă protejați pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoas­tră, cerând ajutor. Vorbiți cu medicul dumneavoastră, cu asistenta medi­cală sau apelați la o organizație din zonă.

Sursa: „Îngrijirea sugarului și a copilului”, de Dr. Benjamin Spock, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând o carte despre dezvoltarea copilului de la naștere până la adolescență, cu diferite sfaturi utile. Ți-o poți achiziționa de aici: link-4.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *