Componente esențiale pentru PC. Cum faci cele mai bune alegeri?
Pentru o functionare corecta a unui PC este foarte important sa ne asiguram de faptul ca vom face cele mai bune alegeri in ceea ce priveste selectia componentelor. Un computer, configurat corect si tinand cont de chestiunile importante poate oferi beneficii multiple in ceea ce priveste functionarea. Optand pentru componentele potrivite, veti avea ocazia de a va bucura de un PC performant, cu o functionare usoara si rapida. Acestea sunt de fapt si principalele avantaje pe care le ofera o selectie corecta a componentelor unui PC. Referitor la componentele importante si esentiale pentru un PC, putem spune ca sunt alcatuite de cele mai multe ori din piesele principale. Printre aceste piese putem aminti memoria RAM, hard disk-ul, procesor, placa video, placa de retea si placa de sunet. Fara aceste componente nici un computer nu va functiona corect. Este indicat sa tineti cont de urmatoarele aspecte atunci cand veti selecta cele mai bune componente pentru un PC:
Memoria RAM
Ce reprezinta memoria RAM?
Memoria RAM este o prescurtare de la Random Acces Memory, adica memorie cu acces aleator. Despre caracteristica de accesare aleatorie putem spune ca face referire la posibilitatea de stocare a datelor de pe un pc sau laptop intr-un mod non secvential, ceea ce inseamna ca orice cantitate de date poate fi accesata in mod direct. Pe de alta parte, despre memoria RAM destinata calculatoarelor personale, putem spune ca se prezinta sub forma unor module standardizate. Aceste module se pot achizitiona de pe internet sau din magazine, urmand a fi aplicate pe placa de baza a calculatorului in sloturile de memorie ramase libere. Totodata, despre memoriile RAM putem spune ca sunt componente electronice fiabile, ceea ce inseamna ca nu au parti in miscare si nu se uzeaza in timp, unii producatori propunand o garantie pe viata. Orice calculator personal, are nevoie de memorie RAM pentru a functiona corect.
Tipuri de memorie RAM
Exista mai multe tipuri de memorii RAM pentru care puteti opta in ceea ce priveste achizitionarea. In functie de tipul memoriei RAM si de capacitatea acesteia, este indicat sa luati in calcul modalitatea potrivita de achizitionare. In acest sens, putem aminti de memoriile RAM SDR sau SDRAM – Singe Data Rate, fiind un tip de memorie utilizat de la mijlocul anilor 90, pana in anii 2002. Despre memoriile DDR sau SDRAM – Double Data Rate sau DDR1 putem spune ca sunt primele memorii DDR facute pentru generatia de calculatoare de peste 1 GHZ. Memoria DDR2 a fost disponibila utilizatorilor la jumatatea anului 2003, in acest moment fiind cele mai comunte tipuri de memorie pentru calculatoarele personale. Pe de alta parte DDR3 a aparut in vara anului 2007, reprezentand in prezent cea mai performanta solutie de achizitie.
Recomandari pentru cititor!
Capacitatea memoriei RAM se exprima in GB si ofera intr-adevar beneficii reale in cazul in care veti selecta capacitatea in functie de necesitatile pe care le aveti. Tinand cont de programele si aplicatiile pe care le utilizati veti avea ocazia de a lua decizia potrivita in ceea ce priveste achizitionarea. Valorile sunt cuprinse de cele mai multe ori intre 2 GB si 16 GB, existand multiple modalitati si posibilitati de achizitionare. Memoria de 2 GB este potrivita in cazul in care nu veti utiliza foarte multe resurse, si nu aveti o activitate intensa de multi tasking. Pe de alta parte, memoria de 4 GB este potrivita pentru a intra pe internet, pentru a viziona filme, pentru a asculta muzica si pentru a sta pe retelele sociale. Memoria de 6 GB va ofera aceleasi posibilitati, insa puteti avea mai multe ferestre deschise iar calculatorul va functiona ideal. Cea mai popular capacitate ramane cea de 8 GB, deoarece permite multe activitati realizate pe calculator, inclusiv activitatile de gaming. In cazul in care veti dezvolta unele activitati complexe si solicitante, atunci acest tip de memorie este necesar. Va puteti bucura de aceeasi utilizare optima si cu o memorie de 16 GB, insa spre deosebire, aceasta din urma reprezinta un boost de eficienta, si prin utilizarea sa veti folosi cele mai pretentioase softuri, fiind, de asemenea, ideala si pentru pasionatii de gaming, deoarece va functiona impecabil pentru orice joc.
Profită de oferta actuală la memoriile RAM: CLICK AICI.
Procesorul
Ce reprezinta procesorul?
Procesorul este acea componenta care incorporeaza functiile unitatii centrale de prelucrare a informatiei a unui calculator, sau a unui sistem electronic structurat functional. Acesta din urma va coordona sistemul, si se prezinta sub forma unui circuit electronic integrat, cunoscut si sub numele de cip electronic. Un procesor reprezinta de asemenea o forma structurala, complexa, ce poate avea circuite integrate. El va coordona activitatile intregului sistem, in care este integrat si poate prelucra datele furnizate de utilizator. Procesorul este un element principal al unui sistem de calcul, cipul semiconductor fiind plasat pe placa de baza, fiind de obicei foarte complex. Ajunge sa contina milioane de tranzistoare foarte mici.
Pe de alta parte, procesorul este cel care asigura o procesare rapida a instructiunilor si datelor, atat in ceea ce priveste sistemul de operare al sistemului cat si in ceea ce priveste activitatea utilizatorului. Procesorul este cel care interpreteaza, prelucreaza si controleaza, executa sau supervizeaza transferurile de informatii controland, de asemenea, activitatea generala a celorlalte componente ce alcatuiesc un intreg sistem de calcul. Asadar, este indicat sa aveti in vedere importanta rolului procesorului pentru a lua decizia potrivita in ceea ce priveste achizitionarea.
Tipuri de procesoare
Printre tipurile de procesoare existente pe piata putem aminti: Intel 80286, Intel 80386, Intel 80486, Intel Pentium, AMD Athlon, Intel Pentium Pro, Intel P7, Intel Core Solo si Intel Core Duo, al doilea avand doua nuclee, Intel Core 2 Solo si Intel Core 2 Duo, Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7 sau Intel Atom, utilizat in special pentru netbooks. Despre un procesor standard, putem spune ca are un singur nucleu, iar procesoarele single core proceseaza o singura instructiune la un moment dat. Pe de alta parte, despre un procesor multi core, putem adauga ca este compus din mai multe nuclee independente, fiecare fiind capabil sa proceseze instructiuni individuale. Despre un procesor dual core mai putem spune ca are doua nuclele, iar procesorul quad core are patru nuclee, procesorul hexa core, avand sase nuclee.
Recomandari pentru cititor!
In ceea ce privesc recomandarile de achizitionare, este foarte important si bugetul de care dispuneti. In acest sens, in cazul in care veti utiliza calculatorul doar la navigarea online si muzica, aveti ocazia de a opta pentru un procesor mai ieftin, insa daca veti dori un procesor ideal pentru gaming, sau pentru activitati ale unor programe solicitante de resurse, atunci trebuie un buget mai mare. Referitor la selectie, aveti posibilitatea de a opta pentru un procesor AMD sau Intel. De ceme mai multe ori procesoarele AMD sunt mai accesibile si se potrivesc unor sisteme desktop conventionale. Procesorul Intel Core i3 poate fi depasit in unele situatii in cazul in care aveti nevoie de resurse pentru multi taksing, sau jocuri. Solutia Intel Core i5 este perfecta pentru gaming, oferint un randament ridicat, iar Intel Core i7 reprezinta deja un titan, pe care il puteti utiliza in orice situatie, oferind o functionare impecabila atat in cazul jocurilor cat si in cazul unor aplicatii ce necesita resurse multiple.
Profită de oferta actuală la procesoare: CLICK AICI.
Placa video
Ce reprezinta placa video?
Placa video este de fapt placa grafica a unui calculator ce va genera imagini. Fara o placa video, nu se vede nimic pe monitorul calculatorului. Despre capacitatea placii video, putem spune ca se masoara in MB – megabaiti, sau in GB – gigabaiti. O placa video moderna si normala are intre 256 MB si 1 GB, insa cele mai puternice pot ajunge si pana la 4 GB. Referitor la placat video mai putem adauga ca reprezinta de fapt un procesor de grafica GPU – Graphics Processing Unit, cu o memorie RAM speciala. Aceste placi video sunt facute in principal pentru a nu apela la memoria principala a computerului. In aceste conditii se poate realiza o redare 3D mult mai rapid. Bineinteles, depinde si modul in care sunt facute placule video. Multe dintre aceste componente au functii suplimentare, printre care putem aminti TV Tuner, decodare MPEG – 2 sau MPEG – 4. De asemenea, exista multe placi video ce ofera posibilitatea de conectare pentru mai multe monitoare. Despre placile video, putem adauga ca se vor conecta pe placa de baza prin slotul PCI – Express.
Tipuri de placi video
Placile video sunt de mai multe tipuri si se pot imparti in mai multe categorii. In acest sens, putem spune ca aveti posibilitatea de a opta pentru o placa video integrata sau dedicata.
Placa video integrata, este o placa grafica care nu are o placa separata. Aceasta solutie poate fi denumita si placa onboard. Placa integrata este mai ieftina. Placa video dedicata, este o placa realizata separat. Acestea se conecteaza prin PCI Express. In acest sens pe placa video dedicata sunt stocate componente ale sub sistemului video, printre care putem aminti procesorul grafic, memoria video si sistemul de alimentare.
De asemenea tipurile placilor video se pot imparti si in placa video cu racire activa sau pasiva. Placile video dedicate pot avea un sistem de racire activ sau pasiv, in cadrul caruia se va utiliza un cooler. Acest sistem permite racirea celui mai puternic procesor grafic, ce nu va mai produce un zgomot puternic. Exista de asemenea si placi video cu alimentare suplimentara sau fara.
Pe de alta parte, placile video se pot imparti si in alte categorii, printre care le putem aminti pe cele AMD sau NVIDIA. Nu exista o diferenta majora intre ele, iar alegerea finala tine mai mult de gustul fiecaruia.
Recomandari pentru cititor!
Inainte de a selecta o placa video, este nevoie sa tineti cont de optiunile de pe piata si de asemenea de bugetul pe care il aveti la dispozitie. Odata ce veti selecta o placa video, este indicat sa va asigurati ca este perfecta pentru necesitatile pe care le aveti. In ceea ce priveste selectia este important sa tineti cont de detaliile sistemului de gaming, rezolutia monitorului si jocuri. Daca veti dori sa achizitionati o placa video ideala pentru jocuri atunci este indicat sa optati pentru NVIDIA.
Pe calculatoarele cu o rezolutie mai mica de FULL HD putem alege o placa video cu un buget restrans intre 200 si 500 de lei. In cazul in care ne intereseaza numarul FPS-urilor, atunci este necesara o placa video intre 500 si 1000 de lei pe care vor functiona impecabil jocurile de orice tip. Cu un buget peste 1000 de lei putem gasi o placa video cu un procesor potent, ce va functiona ideal pentru gaming si pentru editare video performanta.
Profită de oferta actuală la plăcile video: CLICK AICI.
Hard disk-ul
Ce reprezinta un hard disk?
Hard disk-ul reprezinta unitatea principala de stocare a datelor unui calculator. Orice se instaleaza si orice se copiaza in calculator se va stoca pe hard disk. Indiferent de jocuri, muzica, poze sau filme, aceste vor fi stocate pe hard disk. In ceea ce priveste capacitatea unui hard disk, putem spune ca aceasta se masoara in GB – gigabaiti. Exista multe modele in acest sens, printre care putem aminti hard disk-urile de 40 GB, 80 GB, 160 GB, 320 GB, 500 GB, 1 TB, pana la 4 TB. In interiorul unui hard disk se afla unul sau mai multe platane, despre care putem spune ca reprezinta de fapt un disc magnetic, cu suport magnetic ce stocheaza date. Acesta este si motivul pentru care poarta denumirea de hard disk, datorita acelui disc tare.
Tipuri de hard disk-uri
Hard disk-urile se pot imparti ca si tipuri dupa capacitatea lor de stocare, amintind mai sus de aceste categorii. Pe de alta parte, despre hard disk-uri, putem spune ca pot fi IDE sau SATA. Hard disk-urile SATA sunt mult mai rapide decat cele IDE, suportand unt ransfer de date de 150 MB/s. Cele IDE suporta doar pana la 16 MB/s. IDE inseamna Integrated Drive Electronics, denumirea originala fiind de fapt PATA – Parallel Advanced Tehnology Attachment, in prezent nu se mai fabrica placi de baza cu porturi IDE. Despre SATA putem spune ca inseamna Serial Advanced Technology Attachment. Asadar transferul de date IDE este unul paralel, iar SATA este de tip serial, adica bitii sunt trimisi pe rand.
Recomandari pentru cititor!
Capacitatea unui hard disk, reprezinta chestiunea principala in ceea ce priveste selectia. Aceasta capacitate poate fi una redusa, moderata sau mare. Pentru un minim necesar adecvat pentru utilizarea unor programe uzuale, este indicat sa optati pentru un HDD de minim 250 GB. Pentru a fi intr-o zona mai sigura si pentru a stoca mai multa informatie sunt necesare HDD-urile de 400 GB. Pe de alta parte, in cazul in care veti dori sa pastrati mai multa informati, muzica, filme si alte date, este indicat sa optati pentru o unitate externa de stocare, sau pentru variantele de 1 TB sau de 2 TB.
Profită de oferta actuală la hard disk-uri: CLICK AICI.
Placa de retea
Ce reprezinta o placa de retea?
O placa de retea, numita si adaptor de retea sau placa cu interfata de retea, reprezinta o piesa electronica proiectata pentru a permite calculatoarelor sa se conecteze la retea. In engleza placa de retea are denumirea de Network Interface Card. Pentru calculatoare, placa de retea este de obicei optionala, insa pentru a naviga pe internet si pentru a avea acces in anumite retele, este esentiala. Reteaua permite utilizatorilor sa creeze conexiuni cu alti utilizatori, prin doua cai. Aceste cai sunt reprezentate de cablul fizic si de tehnologia radio, deci fara fir, si de tip wireless. In zilele noastre conectarea la internet a devenit primordiala, fiind foarte raspandita si importanta pentru majoritatea populatiei. Fiecare placa de retea poarta un identificator unic propriu, ce permite sa fie regasita chiar si in retelele mari. In prezent, placa de retea este integrata pe placa de baza.
Tipuri de placi de retea
Referitor la tipurile placilor de retea, putem spune ca exista placa de retea integrata pe placa de baza si placa de retea dedicata. Pentru ultima putem spune ca se monteaza pe sloturile PCI de pe placa de baza. Pe de alta parte despre placa de retea dedicata, putem spune ca este in general mai performanta decat placa de retea integrata. Placa de retea externa, reprezinta o piesa separata ce se conecteaza prin intermediul unui pot USB. Aceasta se instaleaza mai usor, deoarece nu este necesar sa demontati calculatorul. Placa de retea interna este integrata pe placa de baza.
Recomandari pentru cititor!
Este indicat sa optati pentru o placa de retea ce permite conectarea la internet atat prin cablu cat si wireless. In ceea ce priveste selectia potrivita, este indicat sa aveti in vedere si viteza de transfer. Cu cat viteza de transfer este mai mare, cu atat functionarea placii de retea va fi una mai potrivita. Recomandarea in ceea ce priveste achizitionarea este sa optati pentru o placa integrata in placa de baza, une are acces direct la resursele retelei. In acest sens, placa de retea va sustine performante mai inalte, pentru gaming sau aplicatii ce cer multe resurse internetului. De asemenea, placa de retea integrata, nu mai trebuie instalata cum ar fi cazul pentru placa de retea dedicata.
Profită de oferta actuală la plăcile de rețea: CLICK AICI.
Placa de sunet
Ce reprezinta placa de sunet?
Placa de sunet este recunoscuta si sub denumirea de placa audio, fiind un dispozitiv hardware intern, ce faciliteaza intrarea si iesirea semnalelor audio din calculator. Acest lucru se intampla prin intermediul unor aplicatii specializate din programul acesteia. Pe de alta parte, putem spune despre placa de sunet ca poate fi si o interfata audio externa ce utilizeaza un soft pentru a genera sunetul. In ceea ce privesc utilizarile tipice ale placilor de sunet putem spune ca includ furnizarea de componente audio pentru aplicatii multimedia. Printre acestea putem aminti muzica, editarea video si audio, sau proiectie video. Cele mai multe calculatoare au placa de sunet incorporata pe placa de baza in timp ce altele, primele generatii de calculatoare, necesitau placi audio atasate pe placa de baza.
Tipuri de placi de sunet
Referitor la selectia tipurilor de placi de sunet, in primul rand, este indicat sa optati pentru un tip de driver usor de instalat si compatibil cu sistemul de operare. In acest sens, unele softuri pot lucra eficient pe un anumit sistem de operare, in timp ce altele pot lasa de dorit. In cazul in care doriti sa optati pentru o piesa usor de instalat si de folosit, puteti opta pentru Dolby. Aceasta placa de sunet are versiuni multiple. De asemenea, referitor la tip, putem spune ca exista modele ce pastreaza slot-ul standard PCI in timp ce altele sunt echipate cu PCI Express. Nu exista diferente foarte mari intre aceste tipuri insa conexiunea nu va fi utilizata corespunzator, decat in cazul in care veti alege tipul corect. Pentru a selecta tipul potrivit, este indicat sa tineti cont si de specificatiile tehnice.
Recomandari pentru cititor!
In cazul in care cautati o placa de sunet potrivita pentru calculatorul dumneavoastra este indicat sa optati pentru un model performant. In aceste conditii aveti ocazia de a opta pentru gama dinamica de 100 – 108 dB cu o distorsiune armonica redusa. De asemenea, este indicat ca plaja de frecvente pe care o suporta placa sa depaseasca intervalul de 20 Hz – 20 KHz, pentru a oferi o experienta intensa. De asemenea pentru a utiliza o placa de sunet performanta, este indicat ca indicele SNR – Signal to Noise Ratio sa depaseasca pragul de 105 dB.
Profită de oferta actuală la plăcile de sunet: CLICK AICI.
Concluzii:
Optand pentru cele mai potrivite componente esentiale pentru PC veti avea ocazia de a va bucura mereu de o experienta placuta in ceea ce priveste utilizarea computerului. Cu siguranta veti aprecia calitatea functionarii optand pentru piese ce nu vor lasa de dorit in ceea ce priveste calitatea si performanta. Investitia in performanta si calitate se justifica pe deplin, deoarece ofera o functionare excelenta pentru un computer. In aceste conditii, este important sa tineti cont de chestiunile importante si de recomandarile prezentate mai sus pentru a selecta componentele ideale pentru un calculator. Asadar, aveti acum raspunsul pentru a achizitiona cele mai potrivite piese pentru calculator, tinand cont de eficienta acestora si de calitatea pe care o ofera pe durata utilizarii.
În cazul în care te hotărăști să îți achiziționezi un sistem PC, sisteme PC de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.
Dacă te interesează un laptop, în deplină siguranță, poți plasa o comandă online AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!