Sănătate nutrițională în timpul alăptatului. Recomandări. Observații

alaptareRecomandări:

– Mâncați drojdie de bere, oua, alune, semințe și cereale integrale. Alimentele nepreparate trebuie să fie baza dietei.

– Laptele de mamă este un aliment perfect. Oricum, este sărac în vitaminele C, D și fier. O mamă care alăptează va trebui să aibă o dietă echilibrată, dar va trebui să beneficieze de multe vitamine și suplimente nutriționale. Discutați cu medicul despre nevoile de suplimente.

– Dacă aveți nevoie să suplimentați laptele de mamă, încercați cu lapte de migdale, Rice Dream (făcut din orez brun), sau o formulă de lapte de soia cu o cantitate mică de papaya (puse într-un blender). Seamănă cu laptele de mamă. Puteți adăuga o cantitate mică de melasă și de drojdie de bere după ce copilul face câteva luni. Consultați întotdeauna medicul înainte de a face vreo schimbare în dieta

Observații:

– UCLA Medical School a raportat că laptele de mamă distruge parazitii (Giardia lamblia) care pot produce boli intestinale.

– În studii recente se arată că mamele care consumă usturoi cresc pofta de lapte a copilului, și copiii sug mai mult. Usturoiul este bun atât pentru mamă, cât și pentru copil.

– Câtă vreme laptele este produs și de proteinele din dietă sau de cele stocate de organism, va trebui să aveți în vedere să creșteți cantitatea de proteine consumate, în special postpartum, când trebuie să slăbiți. Studiile arată că trebuie să pierdeți grăsimea, nu mușchii.

– Academia Americană de Pediatrie (AAP) a publicat recent o versiune revizuită a ghidului din 1998, cerând femeilor să alăpteze copiii. Această recomandare afirmă, o dată în plus, faptul că laptele de mamă este baza unei bune alimentații pentru copil. De asemenea, studiul recomandă ca, în primele șase luni, nou-născuții să nu primească altceva decât lapte de la sân, fără sucuri, fluoruri, fier sau vitamine.

– Dr. Ruth Lawrence, autor al lucrării Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, spune că, în funcție de dorința mamei, alăptatul poate continua până la un an, în timp ce se introduc și alte alimente, ba chiar o vreme și mai îndelungată, dacă mama simte că e mai bine pentru ea și copil.

– S-a constatat că multe medicamente intră în laptele de mamă, inclusiv acetaminofenul (Tylenol și altele), alcoolul, amfetaminele, antibioticele, antihistaminicele, aspirina, barbituricele, cafeina, cimetidina (Tagamet), cocaina, decongestivele, diazepamul (Valium), ergotamina, clordiazepoxidul (Librium), marijuana, nicotină și opiaceele (codeina, meperidina [Demerol], morfina). Unele dintre aceste medicamente pot da copilului diaree, tahicardie, neliniște, iritabilitate, plâns, somn prost, voma și convulsii. În plus, unele dintre aceste medicamente se acumulează în organismul copilului și creează dependență.

– Într-un studiu s-a arătat că mamele care au fost învățate să folosească pompa de sân au alăptat copiii mai mult timp decât cele care n-au folosit pompa.

– Copiii hrăniți la sân au un risc foarte scăzut de meningită și de infecții grave ale sângelui. Au un risc de 500-600 de ori mai mic să facă limfom în copilărie și suferă cu 50% mai puțin de infecții ale urechii medii decât copiii hrăniți cu biberonul.

– Laptele de mamă conține o mare cantitate de inositol, o vitamină B care joacă rol esențial în supraviețuirea și dezvoltarea copilului.

– Femeile care sunt supuse reducției prin mamoplastie (reducerea sânului prin operație) și, ulterior, rămân însărcinate își pot păstra capacitatea de a alăpta. Oricum, un studiu a arătat că numai 35% dintre aceste femei alăptează cu succes; 65% dintre ele nu alăptează sau opresc alăptatul din diferite motive. Nu s-a aflat dacă au existat femei cu mamoplastie care să nu poată secreta suficient lapte ca să-și alăpteze copiii. Femeile care au în vedere să facă operație de reducție nu trebuie totuși să se gândească la asta dacă doresc să aibă mai târziu copii și să spere să-i hrănească la sân.

– Trebuie să existe resurse care să ajute femeile să învețe să alăpteze cu succes și să depășească toate eventualele probleme. Pentru alăptat există consultanți specializați în acest domeniu. Medicul dumneavoastră sau maternitatea unde ați născut trebuie să vă ghideze.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa aceasta lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *