Mastita (infecție a sânului). Canal înfundat. Sfârcuri dureroase

Mastita (infecție a sânului)Dacă un canal înfundat nu este îngrijit, poate apărea mastita. Mastita acută este o infecție și o umflare a sânului, produsă, de obicei, de o bacterie (cel mai adesea Staphylococcus aureus) care intră în sânul mamei prin crăpăturile sau fisurile sfârcului. Mamele sunt foarte vulnerabile la mastită acută în primele săptămâni de alăptare, pentru că în această perioadă se fisurează sfârcurile.

Simptomele mastitei sunt dureri și întărire a sânilor, febră, secreții ale sfârcului asemănătoare puroiului, oboseala generală și simptome asemănătoare gripei. De fapt, pană la proba contrară, la o mamă care alăptează toate simptomele de gripă pot fi considerate ca o infecție a sânului. O mamă care are febră mare, în afara simptomelor menționate, trebuie să meargă la doctor.

Mastita (infecție a sânului). Recomandări                                           .

 • Beți foarte multe lichide.
 • Odihniți-vă mult.

Mastita (infecție a sânului). Observații

 • Infecțiile minore se vindeca singure în câteva zile. (cele mai severe se pot vindeca într-o săptămână, dacă sunt tratate cu antibiotice.
 • Medicul poate prescrie antibiotice pentru mama care alăptează.
 • În cazuri rare, o infecție a sânului ajunge la abces, când sânul dureros se umple cu puroi. Ca să fie drenat, abcesul poate fi incizat. Procedura se aplică la cabinetul medicului. În prezența unui abces, laptele trebuie stors cu mana (masat) din sânul infectat și aruncat. Copilul va fi alăptat de la sânul neinfectat, până se vindecă abcesul.

Canal înfundat

Când copilul nu golește complet laptele din canale sau dacă sutienul e prea strâns, se poate produce înfundarea canalului. Durerea și un nodul apărut pe sân pot fi simptomele acestei probleme.

Recomandări:

 • Verificați atent sfârcurile pentru a depista picăturile de lapte uscat și înlăturați-le, curățând cu grijă. Împreună cu alăptarea frecventă, acest lucru va ajuta canalul să se curețe singur în douăzeci și patru de ore.
 • Masați bine sânul, de Ia marginea sânului spre sfârc, ca să stimulați fluxul laptelui.
 • Schimbați poziția copilului la sân în așa fel încât toate canalele să fie golite.
 • Aveți grijă să-i oferiți copilului sânul afectat la început, când el suge mai cu putere.

Sfârcuri dureroase

Rănile sfârcului sunt adesea provocate de o poziție greșită în timpul alăpta­tului și de programul de alăptare, ori de faptul că bebelușul nu suge bine. Pot fi provocate și de o infecție, cel mai adesea cu Candida albicans.

Recomandări:

 • Alăptați întâi din partea mai puțin rănită. Dacă amândoi sânii au răni, mulgeți (masați sânul) până vine laptele și poate ajunge la copil. Asigurați-vă că fălcile copilului presează pe zonele cel mai puțin iritate. Nu trageți sfârcul din gură când copilul începe să sugă. Învățați să vă relaxați.
 • Masați sânii de la bază spre vârf, ca să preveniți inflamația. Faceți asta în ultimele săptămâni de sarcină și continuați și după naștere.
 • Când crăpăturile sfârcurilor sunt însoțite de dureri, puneți pe ele gel de aloe vera ca să ușurați durerea și să ajutați vindecarea. Aloe vera (proaspătă), gălbenelele, nalba și ulmul ușurează când sunt folosite ca pastă în cataplasme sau sub formă de ceai și aplicate pe sfârcul dureros.
 • Aplicați ulei de avocado, unguent de gălbenele, lanolină și ulei de măsline (separat sau în combinație) pe sâni, pentru a evita rănile în timpul sarcinii și la alăptat.
 • Ca să preveniți durerile de sâni, hrăniți copilul des. Bebelușul nu va mai fi foarte înfometat și nu va mai mușca sfârcul. Asigurați-vă că apucă cât mai mult din areolă (zona întunecată a sfârcului). Copilul nu trebuie să facă zgomot când suge.
 • Schimbați poziția de alăptat, în așa fel încât presiunea gurii copilului pe sân să se schimbe. Învățați să-l opriți corect din supt. Între alăptări, păstrați sfârcurile uscate. Expuneți-le la aer și la soare. Nu le spălați cu săpun, alcool sau produse pe bază de petrol, care le pot lipsi de protecția naturală. În schimb, puteți aplica puțin colostru pe sfârc și lăsați să se usuce.
 • Durerea mare și persistentă, în ciuda acestor măsuri, poate fi un semn de infecție cu candida. Consultați medicul.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa aceasta lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *