Primul ajutor în caz de înec

Primul ajutor în caz de înec

Sursa: www.dse.md

Înecul este provocat de pătrunderea bruscă de apă prin căile respiratorii în plămâni, înlocuind aerul și ducând la moarte prin asfixie.

Înecul se poate produce în două modalități: prin epuizare și prin hidrocuție.

Înecul prin epuizare se întâlnește la cei care nu știu să înoate. Odată căzuți în apă, aceștia se agită, încearcă să se mențină la suprafață prin mișcări dezordonate, obositoare. Toate acestea grăbesc epuizarea și victima se scu­fundă. În timpul inspirației, în loc de aer, apa pătrunde în căile respiratorii, fapt care va produce asfixia.

Tot în această categorie intră și cei care se îneacă, deși știu să înoate bi­ne, dar se depărtează prea mult de mal și nu mai au putere să se întoarcă.

Înecul prin hidrocuție se caracterizează prin faptul că accidentatul se scufundă în apă fără să mai iasă la suprafață, nu se zbate, nu face nici un efort pentru a evita înecul. Căile respiratorii se inundă și apare asfixia.

Acest gen de accident se produce în urma unei slăbiciuni din partea inimii sau a pierderii cunoștinței. În acest fel se produce accidentul și la cei care știu să înoate. Cauza poate fi urmarea unei lovituri la cap, abdomen, testiculi etc., sau consecința unei sensibilități la apă. În cazurile grave se pro­duce oprirea respirației însoțită sau nu de oprirea inimii.

Tehnici de prim ajutor în caz de înec

Primul ajutor urmărește restabilirea circulației aerului în plămân și a circulației sângelui.

Victima trebuie scoasă rapid din apă.

Prima grijă va fi golirea căilor respiratorii de lichidele și mucozitățile care le astupă. Pentru aceasta accidentatul va fi culcat pe o masă, cu fața în jos și capul înclinat pe o parte, pentru ca apa care se găsește eventual în căile respiratorii să se poată scurge în afară.

Se controlează și se curăță gura cu un deget înfășurat într-o batistă, după care se apasă puternic pe epigastru și baza toracelui.

Se începe imediat manevra de respirație artificială gură la gură.

Imediat ce este posibil, bolnavul va fi trans­portat la spital pentru completarea tratamentului.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-2.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *