Pot să recuperez minusul de somn din timpul săptămânii dormind până mai târziu în weekend?
Mai întâi, să spunem de ce este important somnul. În majoritate, adulții au nevoie de șapte-opt ore de somn pe noapte; dacă dormi mai puțin, te vei simți probabil somnoros în timpul zilei. Consecințele somnului insuficient depășesc de fapt starea de somnolență. Nu poți să dai rezultatele cele mai bune la muncă dacă ești obosit. În mod specific, privarea de somn îți afectează capacitatea de a te concentra, atenția la detalii, frecvența erorilor și gândirea creativă. Dacă prestezi muncă manuală sau lucrezi cu un echipament industrial, poate fi periculos. Dacă adormi la locul de muncă, s-ar putea să fii nevoit să cauți unul nou.
Somnul este vital pentru toate funcțiile organismului. Totul se bazează pe somn, de la modul în care corpul nostru luptă împotriva infecțiilor la felul cum se ocupă de zahărul din sânge. Somnul inadecvat este asociat de asemenea cu un risc crescut de diabet, boli cardiace, obezitate și depresie. Chiar dacă cei mai mulți dintre noi nu se urcă la volan în stare de ebrietate, somnolența contribuie la aproape 20% din accidentele rutiere grave.
Conform unei estimări făcute de CDC, mai bine de o treime din adulții americani raportează că dorm în medie mai puțin de șapte ore pe noapte, iar numărul este în creștere. Institutul de medicină atribuie problema, în mare parte, modului în care trăim: zile de lucru mai lungi, creșterea lucrului în schimburi și, apoi, orele târzii de culcare ca urmare a timpului petrecut cu dispozitivele electronice: televiziune, jocuri video și internet.
Deci, ce putem spune despre somnul în compensație? Poți să dormi mai puțin în timpul săptămânii și să compensezi în weekend? Oamenii de știință de la Walter Reed Army Institute of Research și-au propus să găsească răspunsul la această întrebare. Ei au împărțit 66 de subiecți în patru grupuri, le-au restricționat somnul la diferite durate (trei, cinci, șapte sau nouă ore pe noapte) și după aceea au măsurat cât de bine s-au comportat la diferite teste de atenție. În continuare, i-au lăsat pe toți să aibă trei nopți de somn recuperator (opt ore pe noapte), ca să vadă dacă obțin rezultate mai bune. Ce au descoperit? Toate grupurile au avut rezultate mai slabe decât grupul care dormise nouă ore pe noapte. În general, cu cât se doarme mai puțin, cu atât rezultatele sunt mai slabe. Cât despre nopțile cu somn de recuperare, ei bine, rezultatele s-au ameliorat, dar nu până la nivelul de bază. Din păcate, să amâni somnul pentru weekend nu dă rezultatele dorite.
Sunt și alte preocupări legate de încercarea regulată de a compensa prin ore de somn suplimentar în weekend. Dacă dormi prea mult într-o zi, s-ar putea să adormi mai greu în noaptea respectivă, ceea ce declanșează un alt lanț de dificultăți legate de somn. Ciclul de veghe-somn al fiecărui om este reglat de un ceas circadian intern, care stabilește perioadele de somn și de trezie ale corpului. Menținerea unor ore regulate de veghe și de somn regularizează funcțiile corporale și este lucrul cel mai bun pentru sănătatea ta. Modificarea acestor tipare poate avea consecințe grave pentru sănătate.
Concluzia doctorului:
Încearcă să dormi cel puțin șapte ore în fiecare noapte. Pentru asta, cel mai bine este să respecți un program de somn regulat, chiar și în weekend, când este tentant să dormi mai mult. Și dacă stilul de viată pe care-l ai nu te lasă să procedezi astfel? Dormi câte o oră în plus ori de câte ori ai posibilitatea, dar trebuie să înțelegi că nu vei reuși să-ți reîncarci complet bateriile.
Sursa: „Spune-mi adevărul, doctore″, de Dr. Richard Besser, cu Jeanne Besser, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, creată pentru a te ajuta să iei decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește sănătatea ta. Ți-o poți achiziționa de aici: link-1.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!