Cancerul renal. Simptome, evoluție, tratament

Cancerul renalCancerul de rinichi este tumora malignă primitivă a parenchimului re­nal. Sunt excluse din definiție tumorile metastatice renale.

Frecvența cancerului renal este de 3,5/100.000 de locuitori, dintre care 2/3 sunt bărbați peste vârsta de 20 de ani, de obicei peste 60 de ani. Se poate întâlni însă și la copii, unde reprezintă 25% din totalul tumorilor găsite la copii și 50-55% din cele de la 0 la 3 ani.

Cancerul renal. Simptome

Simptomele cu care poate debuta cancerul renal sunt următoarele: hematuria, durerea lombară și creșterea volumului rinichiului (nefromegalie). Din păcate, această triadă este tardivă, fiecare din aceste semne trebu­ind să constituie un semnal de alarmă.

Hematuria se observă în 80% din cazuri ca manifestare primă și pre­dominantă. Hematuria se produce în general când tumora are un oarecare grad de dezvoltare.

Hematuria din cancerul rinichiului are caractere particulare, după ca­re poate fi recunoscută: este totala, colorând uniform urina de la începutul până la sfârșitul micțiunii; este unilaterală (ceea ce se poate dovedi prin cistoscopie); este insidioasă și spontană, apărând fără semne premergă­toare, fără cauză aparentă, în repaus, ca și după mișcare; este capricioasă, putând să înceteze în timpul mișcării, să persiste în repaus, să reapară fă­ră nici o explicație; este intermitentă, putând să înceteze, pentru ca să re­apară după intervale mai mult sau mai puțin lungi sau în cursul aceleași zile. Un caracter esențial al acestei hematurii este abundența, uneori atât de mare, încât prin cheagurile care se acumulează în vezică, provoacă retenție de urină. De obicei hematuria din cancerul rinichiului este nedureroasă, în afară de cazul în care un cheag obstruează ureterul și provoacă o colică nefritică.

Durerea lombară poate să fie surdă și permanentă, putând îmbrăca as­pect de colică în cursul eliminării de cheaguri obstruante.

Mărirea de volum a rinichiului (nefromegalia), se traduce prin apariția unei tumori unilaterale în flancuri.

Cancerul renal. Evoluție

Evoluția cancerului rinichiului se întinde pe o perioadă între 4 și 6 ani, fiind mai rapidă la copil (mai puțin de un an) și la adultul tânăr. Sunt și forme cu evoluție foarte lentă (10 ani). Decesul survine mai frecvent prin metastaze.

Cancerul renal. Tratament

Tratamentul este numai chirurgical, nefrectomia fiind singurul trata­ment. Nefrectomia este contraindicată în cazurile în care există metastaze viscerale și osoase.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *