oscilometrie – definiție
OSCILOMETRIE – Tehnică de investigare instrumentală utilizată în diagnosticarea bolilor vasculare arteriale a membrelor.
Este pusă în practică cu ajutorul unui aparat special numit oscilometru, care permite relevarea variațiilor de presiune determinate în interiorul unei brățări semirigide, aplicate membrului de fluxul intermitent al sângelui în vasele arteriale. Deoarece brățara este legată la un manometru cu cadran gradat, oscilațiile acului indicator vor crește până la o valoare maximă, numită indice oscilornetric, a cărui valoare depinde de elasticitatea pereților vasculari și de valorile presiunii arteriale, în general se efectuează determinări în puncte simetrice ale celor două membre, pentru a putea confrunta direct cele două grafice.
Când se studiază membrul inferior examenul se efectuează la treimea inferioară și cea superioară a gambei și în treimea inferioară a coapsei; pentru membrul superior, la nivelul brațului și al antebrațului.
Examenul constă în oprirea circulației sângelui în aceste puncte și măsurarea presiunii, tensiunii pereților și intensității fluxului sangvin. Deși ne dă posibilitatea evaluării elasticității arterelor și a gradului lor de accesibilitate, oscilometria constituie totuși o metodă de investigare foarte nesigură, de aceea astăzi este înlocuită de folosirea unor aparate mai sensibile (examen Doppler-color, angiografie).
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!