ortopnee – definiție

ORTOPNEE – Dificultate deosebită în respirație, care se poate manifesta în decubit dorsal (culcat) și care dispare trecând în poziție ortostatică. Pentru acest motiv, bolnavii dorm cu capul și toracele ridicate pe multe perne; uneori ortopneea este atât de gravă încât îi constrânge să rămână așezați toată noap­tea.

Ortopneea este un simptom caracteristic al insufi­cienței cardiace și se datorează faptului că în poziție culcat avem un aflux major de sânge de la viscere și de la membre spre plămâni, cu congestia acestora și reduce­rea capacității lor vitale; în poziție ortostatică însă, forța gravitațională împiedică reîntoarcerea sângelui la plămâni și sunt mai ușoare mișcările respiratorii ale tora­celui și ale diafragmului.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *