omfalocel – definiție

OMFALOCEL – Malformație congenitală rară (un caz la 2 000 de nașteri), mai frecventă la băieți, determinată de întreruperea dezvoltării peretelui abdominal în corespondență cu regiunea ombilicală. Ca urmare, viscerele abdominale ies de-a lungul lacunei pere­telui abdominal (hernie ombilicală), închi­se într-un sac translucid și nevascularizat, constituit extern din lichid amniotic și in­tern din peritoneu cu interpunerea gelati­nei Wharton.

Diametrul defectului parietal variază foarte mult, putând fi atât de mic încât să permită doar trecerea unei anse intestinale, sau mai amplu putând ajunge la 10 cm sau chiar mai mult. Dimensiuni­le variază în raport cu volumul viscerelor conținute care adesea se întrevăd prin sac.

In timpul manevrelor de la naștere sa­cul se poate rupe; în acest caz trebuie să se intervină de urgență chirurgical, chiar din primele ore de viață.

Tratamentul în general este chirurgical. Dacă defectul pa­rietal este de dimensiuni reduse, se poate repara printr-o intervenție chirurgicală de reconstrucție plastică a peretelui abdomi­nal cu închiderea defectului ombilical, în schimb, dacă defectul este de dimen­siuni ample, nepermițănd reinserția conți­nutului abdominal în cavitate, trebuie să se recurgă la metode speciale cum ar fi: distensia digitală forțată a peretelui abdo­minal în scopul măririi volumului cavității abdominale; „silo”, metodă care constă în acoperirea omfalocelului cu un înveliș din material sintetic, al cărui vârf va fi progresiv comprimat pentru a favoriza reintrarea în cavitatea abdominală a viscerelor herniare; tratamentul de conservare constă în menținerea suprafeței sacului în condiții sterile și bine protejată pentru prevenirea infecției și a ruperii țesutului până când se termină procesul de epitelizare spontană, care are loc de obicei în câteva luni.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *