omeprazol – definiție
OMEPRAZOL – Medicament inhibitor al acidității gastrice. Acționează blocând în mod ireversibil, prin intermediul unei acțiuni enzimatice în interiorul celulei gastrice, pompele protonice care produc HCl.
0 singură administrare zilnică de omeprazol inhibă aproape total secreția acidă gastrică.
Alte medicamente analoage sunt: lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol.
Omeprazolul este indicat în special în esofagite de reflux (forme grave sau complicate), în tratamentul ulcerelor gastroduodenale în fază activă și în prevenția recidivelor; este asociat dublei terapii antibiotice în caz de ulcer produs de Helicobacter Pylori.
Omeprazolul este util în hipersecrețiile gastrice legate de patologii neoplazice, ca sindromul Zollinger-Ellison (gastrinom), MEN (neoplazie endocrină multiplă), mastocitoză sistemică.
Bine tolerat, are un bun rezultat terapeutic în 4 săptămâni, cu o singură doză administrată zilnic.
Efectele colaterale ale omeprazolului sunt diverse și în general ușoare; dispare aproape în totalitate aciditatea gastrică, dar apare o modestă creștere a riscurilor de infecții gastrointestinale.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!