nev – definiție

NEV (sau aluniță) – Anomalie circumscrisă la structura pielii, dependentă de un pro­ces malformativ care interesează dez­voltarea unei componente oarecare din structura sa: epiderm, glande anexe, fire de păr, structuri conjunctivo-elastice ale dermului, vase sangvine sau limfati­ce etc.

Termenul însă ar trebui să fie limitat la formațiunile constituite dintr-un exces de celule nevice.

Aceste elemente derivă în timpul embriogenezei din crestele neura­le și migrează apoi în piele, unde se maturează și se diferențiază în melanocite, celule ce produc melanină. Nevii sunt leziuni ex­trem de comune, prezente la toți indivizii, mai ales pe pielea capului, a gâtului și a trunchiului. Ei apar de obicei în primul an de viață, dar și mai târziu, la pubertate sau la începutul vâr­stei adulte; se măresc apoi lent, paralel cu creșterea celorlalte țesuturi; deseori sunt multipli.

Dimensiunile lor pot varia de la câțiva milimetri la câțiva centimetri, până la forme care acoperă arii extinse ale trunchiului.

Aspectul lor poate fi foarte variabil: unii sunt aplatizați, alții formează excrescențe nodulare sau papilare; une­ori au fire de păr; culoarea poate varia de la brun mai mult sau mai puțin închis la albăstrui, până la negru, după cantitatea de pigment prezentă și localizarea celu­lelor nevice în piele: la nivelul joncțiunii între epiderm și derm (nev joncțional) sau al dermului (nev intradermic), sau al ambelor sedii (nev compus); în nevul albastru celulele pigmentate se găsesc în țesutul subcutanat.

Nevii sunt leziuni cu caracter benign, care nu dau nici o tulbu­rare în afară de eventuala daună estetică. În cazuri rare însă, unele forme (în parti­cular nevul joncțional și nevii congenitali giganți) pot să se transforme în tumoră malignă, melanom. Semnele care pot in­dica transformarea malignă a unui nev cuprind creșterea intensității pigmentației sau apariția de vergeturi roșii, albe sau albastre, marginile care devin neregulate și uneori înroșite, apariția pruritului sau a sângerării. In aceste cazuri este necesară o biopsie a leziunii.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *