neutropenie – definiție

NEUTROPENIE – Diminuare a numărului de granulocite neutrofile în sângele periferic. Normal numă­rul lor ajunge la 7000-8000/mm3, valoarea lor poate scădea până la 1000-1500/mm3, ca o consecință a diverse cauze: agenți fizici (raze X), substanțe chimice și medi­camente (benzen, medicamente antitumorale, colchicină; multe medicamente produc neutropenie numai la subiecți predispuși, de exemplu sărurile de aur, fenotiazinele, sulfonamidele, antihistaminicele, tranchilizantele etc.); neutropenia apare și în cursul unor boli cum sunt: boli infecțioase bacteriene (tifos, paratifos, bruceloză) și virale (hepatită, gripă, psitacoză), boli de sânge, tulburări nutriționale și carențe vitaminice; există apoi forme cu caracter familial moștenite ca un caracter recesiv și forme idiopatice a căror cauză nu se cunoaște. Există forme de neutropenie pe baze neoplazice, datorate unei invazii neoplazice a măduvei osoase.

De la sine, neutropenia nu provoacă nici un simptom, dar predispune organismul la grave și repetate infecții bacteriene care se pot manifesta în forma unor grave septice­mii ce duc la moarte.

Forma extremă de neutropenie se numește agranulocitoză. Aceste complicații infecțioase apar în ge­neral când numărul de granulocite neutrofile scade sub 1000/mm3.

Tratamentul acestei forme, mai ales în cursul chimioterapiei, se bazează pe utilizarea unor factori de creștere numiți granulochine, care ajută măduva osoasă în sinteza seriei albe.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *