neurofibrom – definiție

NEUROFIBROM – Tumora a nervilor periferici formată prin proliferarea benignă a fibroblaștilor și a ce­lulelor Schwann, care disociază fasciculele de fibre nervoase din care este compus ner­vul interesat.

Neurofibromul poate fi unic, dar foarte rar; mai des este multiplu, în ca­drul bolii cunoscute ca neurofibromatoză: în acest caz se obseivă numeroase tumori în țesutul subcutanat, de-a lungul trunchiurilor nervoase periferice, în mediastinul posterior, în țesuturile retroperitoneale, în mezenter, în viscere, în oase.

Neurofibro­mul se prezintă ca o tumefacție fuziformă și de consistență elastică, făcând parte integrantă din nerv. Alteori însă, nervul in­teresat apare neregulat îngroșat pe o porți­une lungă, dând impresia unei împletituri de viermi (neurofibrom plexiform).

În rare cazuri, tumora poate fi foarte extinsă și poate avea limite neclare, așa că, atunci când sunt interesate țesuturile superficiale, se poate manifesta prin creșterea în volum a părții afectate (elefantiazis neuromatos).

Este în general o tumoră benignă care însă se poate transforma (in circa 5% din cazuri) în malignă, numindu-se neurofibrosarcom.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *