neuroblastom – definiție

NEUROBLASTOM – Tumoră malignă tipică pentru copilărie, ce derivă din proliferarea neuroblaștilor, deci a celulelor nervoase imature și nediferențiate.

Se manifestă de obicei înaintea vârstei de 4 ani și apare în majoritatea cazurilor în porțiunea medulară a suprarenalelor sau la ganglionii nervoși simpatici abdominali; de aici tumora tinde să se mărească infiltrând cu rapiditate structurile vecine și dând me­tastaze la distanță prin vasele sangvine, mai ales la ficat și la oase.

Simptomul inițial este uneori apariția unei tumefacții abdomina­le, în alte cazuri apariția unor tumefacții osoase multiple, în raport cu o difuziune metastatică precoce.

In cazuri rare, țesutul tumoral poate avea o regresie spontană și poate suferi un proces de maturație, care îl transformă în tumoră benignă.

Tratamentul se bazează pe administrare de medicamen­te antineoplazice și pe iradiere, care permit reducerea masei tumorale și fac posibilă extirparea chirurgicală.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *