nefroblastom – definiție

NEFROBLASTOM (sau tumoră Wilms)  – Tumoră renală malig­nă, tipică pentru copilărie, care se mani­festă în general înainte de vârsta de doi ani, cu o structură histologică amintind de cea a unui țesut renal în curs de dez­voltare și de diferențiere. Se poate uneori asocia unor malformații congenitale ale altor organe sau aparate (sindrom WAGR, cu aniridie, anomalii genitale, retard mental; sindromul Denys-Drash, cu disge- nezie a gonadelor și nefropatie; sindrom Beckwith-Wiedmann, cu hemihipertrofie somatică, chisturi în medulara rinichiului și citomegalie suprarenală); în cazuri rare, tumora este bilaterală.

  • Simptome

Cele mai frecvente sunt creșterea în volum a abdomenului, cu dureri abdominale, hematurie, hipertensiune.

Nefroblastomul are tendința să crească infiltrând organele vecine și dând metastaze pe cale sangvi­nă, mai ales la plămâni, metastaze care, deseori, există deja în momentul punerii diagnosticului.

  • Diagnostic

Se pune clinic și instrumental.

  • Tratament

Are cu atât mai multe probabilități de suc­ces cu cât se aplică mai repede; se bazea­ză pe îndepărtarea chirurgicală a tumorii (nefrectomie), urmată de radioterapie și chimioterapie. Azi 90% din pacienți supra­viețuiesc până la 5 ani.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *