nefron – definiție

NEFRON – Unitate anatomică elementară, fundamen­tală, structurală și funcțională a țesutului renal, cuprinzând diversele structuri în care au loc procesele de filtrare, de resorb­ție și de secreție tipice rinichiului.

Fieca­re nefron este compus dintr-un glomerul renal (glomerul Malpighi sau corpuscul renal), un tubul care pleacă din el și care este împărțit în trei porțiuni: o primă par­te contortă (tubul contort proximal), care începe în „fund de sac“, precum capsula Bawman, și este relaționată cu rețeaua de capilare arteriale a glomerulului; o parte intermediară (ansa Henle), constituită din două brațe rectilinii care se continuă unul cu celălalt, formând o ansă mai îngustă, ansa propriu-zisă; o ultimă parte (tubul contort distal) cu un traiect tortuos, urmat de un tubul colector inițial urinifer și de tubului colector în care urina este vărsată înainte de a se scurge în bazinet.

În nefron are loc transformarea filtratului glomerular în urină. Fiecare rinichi conține aproxima­tiv un milion de nefroni, care ocupă partea corticală și partea medulară a rinichiului.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *