Nefrită. Nefrită de abuz de analgezice. Nefrită interstițială cu metale grele

nefritaNEFRITĂ – Termen generic cu care sunt indicate bo­lile renale provocate de procese inflama­torii ce interesează diverse structuri ale organului. Când procesul interesează în mod electiv glomerulii renali, boala este numită glomerulonefrită.

Se vorbește de nefrită interstițială când procesul inflamator apare și se localizea­ză cu prevalență Ia țesutul conjunctiv ce se găsește între glomeruli, tubuli și vasele sangvine renale. Asocierea dintre o inflamație a țesutului conjunctiv interstițial și una a mucoasei bazinetului renal se nu­mește pielonefrită.

Nefritele interstițiale pot fi provocate de diverse microorganisme (stafilococi, Bacterium coli, bacilul tuberculozei și altele), care pot ajunge la rinichi prin contiguitate cu organe infectate sau pe cale sangvină, când nefrita se manifestă în cursul unei boli generale a organismului.

Pot fi cauza unei nefrite interstițiale și substanțele toxi­ce (plumb sau alte metale grele), medica­mentele (mai ales sulfamide, fenacetină), radiațiile ionizante, bolile de metabolism (hiperuricemie, gută).

Simptomele unei nefrite interstițiale sunt variabile în raport cu gravitatea leziunii structurilor renale.

În formele provocate de germeni piogeni apar în rinichi numeroase abcese mici diseminate sau se poate forma un singur abces voluminos, care transformă rinichiul într-un sac plin cu puroi. Aceste forme sunt foarte grave, deoarece duc la insuficiență renală acută; sunt însoțite de febră ridica­tă, semne generale de infecție (astenie, cefalee, stare de greață, vomă), durere în regiunile lombare, emisie de urină tulbure bogată în granulocite. In alte cazuri însă, boala poate avea un curs mai lent, ascuns, cu simptome în exclusivitate urinare (pre­zență în urină a albuminei, a globulelor roșii, a leucocitelor).

Tratament nefrită

Pentru nefritele interstițiale tratamentul se bazează pe măsuri generale igienico-dietetice, pe ad­ministrare de antibiotice sau de sulfamide cu spectru amplu de acțiune, pe golirea colecțiilor purulente, pe corecția chirur­gicală a eventualelor obstacole în afluxul urinar care pot favoriza fixarea germenilor în țesutul renal.

Nefrita de abuz de analgezice

Sunt afectate de această boală mai ales femeile care consumă mari cantități de analgezice din cauza cefaleei, a durerilor articulare sau musculo-scheletice.

Printre produsele cele mai toxice sunt fenacetina (de fapt, sindromul este numit și nefropatie analgezică/de fenacetină), dar și acidul acetilsalicilic, cafeina și paracetamolul, care pot provoca leziuni renale, mai ales dacă este administrată o combinație de două sau de mai multe analgezice.

Nefrita de abuz de analgezice. Simptome

Sunt deseori ascunse, putând apărea sta­re de rău, anemie, poliurie, hipertensiune, în aceste cazuri, pacientul prezintă du­reri lombare și hematurie macroscopică provocate de necroza unei papile renale care cade în ureter. Din punct de vedere histologic, se observă infiltrat de celule mononucleate, depozite de calciu în jurul tubilor renali și necroza membranei medu­lare.

Boala are o evoluție lentă spre insufi­ciență renală cronică.

Nefrita de abuz de analgezice. Tratament

Constă în suspendarea analgezicelor, în tratamentul infecției suprapuse și a hiper­tensiunii.

Dacă analgezicele sunt suspen­date la timp, poate fi oprită evoluția spre insuficiența renală.

Nefrita interstițială cu metale grele

Expunerea cronică la plumb, aur, uraniu, cupru, fier, arsenic, bismut, cadmiu poate duce la o nefrită interstițială cronică.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *