nefrectomie – definiție
NEFRECTOMIE – Intervenție chirurgicală care constă în extirparea unui rinichi; se face când organul este compromis iremediabil de grave alterări patologice: de exemplu, în urma unor traumatisme, a unor procese inflamatorii cronice extinse cu caracter distructiv (tuberculoză), în hidronefroză, în cazuri de chisturi multiple, de tumori benigne sau maligne, în cazul unor consecințe ale bolilor vasculare.
Ablația unui rinichi este destul de bine tolerată de organism, funcția sa fiind preluată în mare parte de celălalt rinichi care, dacă este sănătos, își mărește volumul. In caz de leziuni de mici dimensiuni bine localizate la nivelul unui pol renal sau de leziuni mediorenale periferice, se poate opta pentru o chirurgie conservativă, numită enucleorezecție renală. Astfel de tehnică este necesară la subiecți cu un singur rinichi, cu tumoră renală bilaterală sau cu insuficiență renală cronică.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!