morvă – definiție

MORVĂ – Boală infecțioasă provocată de germenele Gram-negativ Malleornyces mallei, cu for­mă de bastonaș subțire.

  • Cauze

Morva este o boală cunoscută din Antichitate și afectează în special cabalinele. La om este rară și afectează exclusiv subiecți care din motive profesionale vin în contact cu ani­male bolnave (ca sursă de infecție, forma nazală este deosebit de periculoasă, căci secreția mucoasă și purulentă transportă germeni foarte virulenți). Pot fi expuși conta­giunii chiar și lucrătorii din laboratoarele mi­crobiologice în care este cultivat germenele.

  • Simptome

Germenele pătrunde în organism prin lezi­uni cutanate, chiar minuscule, sau prin mu­coase și, după o perioadă de incubație de 3-5 zile, se manifestă în punctul prin care a fost inoculat printr-o ulcerație, cu o tumefiere a ganglionilor limfatici regionali, febră mare, prostrație generalizată. Urmează in­vazia întregului organism și fixarea germenelui pe piele, pe mucoase, pe plămâni. Evoluția poate fi acută sau cronică. Forma cutanată de morva, de obicei cronică, este caracteri­zată de leziuni cu abcese multiple care ulcerează secretând puroi dens, hemoragie.

  • Diagnostic

Diagnosticul se bazează pe izolarea și pe identificarea bacilului, pe reacțiile cutanate în urma inoculării de maleină (un extras obținut din cultura germenelui), asemănătoare cu mecanismul de reacție al tuberculinei, pe examinări serologice. Cum morva este o boa­lă foarte contagioasă, profilaxia impune respectarea unei igiene desăvârșite la su­biecții care se ocupă de cabaline, depis­tarea și sacrificarea animalelor infectate, izolarea pacienților.

  • Tratament

Se bazează pe administrarea sulfamidelor și a antibioticelor, fapt ce a permis reduce­rea ratei mortalității.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *