morbiditate – definiție

MORBIDITATE – Termen creat de statistica medicală pen­tru a denumi capacitatea de pătrundere a unei boli în rândul unei anumite populații.

Se exprimă prin procente ce reflectă rapor­tul dintre numărul de cazuri de îmbolnă­vire într-o anumită perioadă de timp (de obicei un an) și populația luată în consi­derare.

Se poate referi și la raportul dintre numărul de cazuri de îmbolnăvire pentru 1000 sau 100000 de locuitori.

Studiul mor­bidității este unul dintre cei mai importanți parametri epidemiologici la care recurg oamenii de știință.

Morbiditatea permite compararea incidenței bolii asupra diferitelor grupuri constituite pe bază de criterii etnice, so­ciale, geografice, punând în acest fel în evidență importanța factorilor sociali, eco­nomici, etnici sau geografici care pot facili­ta răspândirea bolii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are ca sarcină tocmai strângerea, studierea și publicarea datelor asupra morbidității în toate țările membre. OMS a elaborat o clasificare internațională a bolilor, adoptată în întreaga lume, care permite compararea datelor provenind din diferite părți ale globului.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *