motivație – definiție
MOTIVAȚIE – Activitate care orientează comportamentul individului. Nu este un fapt observabil, ci un concept ipotetic care exprimă capacitatea individuală de a organiza propriul comportament într-o anumită direcție, către obiecte-țintă, în urma acțiunii unor stimuli provenind din exterior și pe baza unui anume control interior.
Într-o accepție lărgită, motivația poate fi considerată procesul care permite începerea, orientarea și modularea activităților prin intermediul cărora individul își reglementează propriul comportament în funcție de ce i se cere în anumite situații.
Stimulii care provin din mediu se numesc stimulente, iar controlul interior se referă la nevoile, tendințele și dorințele individului.
Motivația are un rol fundamental în psihologia clinică, fiind baza în studiul dinamicii întregii personalități.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!