Mersul pe bicicleta. Practic si sanatos

Mersul pe bicicletaMulti dintre noi justificam lipsa exercitiilor fizice prin putinul timp liber de care dispunem. Nu spun ca nu este asa, in ceea ce priveste timpul liber, deoarece sunt constient ca vremurile sunt din ce in ce mai incerte si lupta pentru supravietuire, respectiv pentru mentinerea locului de munca devine tot mai crancena.

Dar, trebuie sa ne gandim totusi si la

sanatatea noastra. Fara sanatate nu putem face lucruri bune pe termen lung. Pentru acest lucru trebuie sa gasim metode eficiente, prin care sa rezolvam mai multe lucruri deodata.

Una dintre metode, la care m-am gandit si pe care o consider extraordinara, este mersul pe bicicleta. Poate nici nu va ganditi cate beneficii ar aduce inlocuirea deplasarii cu autovehiculul personal (acolo unde se poate), cu deplasare pe bicicleta.

Ce beneficii aduce mersul pe bicicleta?

Pe langa faptul ca este o activitate distractiva prin care cei pasionati isi ocupa timpul liber, mersul pe bicicleta reprezinta si o activitate foarte utila. Bicicleta ne ajuta sa ne deplasam usor dintr-o locatie intr-alta evitand aglomeratiile din trafic (mai putin stres), fara costuri de deplasare (bani economisiti).

Pe langa beneficiul deplasarii, mersul pe bicicleta este si foarte sanatos, atat pentru persoana care il practica, cat si pentru cei din jur. Cand spun pentru cei din jur ma raportez la faptul ca bicicleta nu polueaza aerul si astfel, intreaga planeta va avea de castigat. Unele beneficii se vad imediat, altele se vor resimti de-a lungul timpului.

Cum putem folosi bicicleta astfel incat sa nu fie necesar sa alocam timp suplimentar pentru aceasta activitate?

Simplu. Bicicleta o putem folosi atunci cand mergem la serviciu, cand mergem la cumparaturi si ori de cate ori este nevoie sa ne deplasam rapid intr-un loc mai indepartat la care mersul pe jos ar duce la pierderea a foarte mult timp.

Astfel, reusim in acelasi timp sa rezolvam una din problemele pe care le avem planificate spre rezolvare in acea zi, intr-un mod mai economic si rapid si todata, sa le facem un bine celor din jurul nostru, nemaifiind nevoiti sa suporte fumul de la esapamentul masinii noastre.

Poate va puneti intrebarea: Dar mersul pe bicicleta nu este daunator printre atatea masini care polueaza aerul?

Surprinzator, conform unui studiu efectuat de Colegiul Imperial din Londra, biciclistii si pietonii inhaleaza mult mai putin aer poluat decat cei care se deplaseaza cu masina sau autobuzul. Acest lucru se justifica prin faptul ca biciclistii si pietonii se deplaseaza pe marginea drumului, concentratia maxima a noxelor produse de masini fiind pe linia medina a soselei.

Ce beneficii asupra sanatatii aduce mersul pe bicicleta:

  • reduce riscul cancerului de colon;
  • scade nivelul colesterolului si tensiunii arteriale;
  • imbunatateste cu 20% capacitatea de efort a corpului inca din primele 4 luni, prin marirea capacitatii de ventilatie a plamanilor;
  • scade considerabil pericolul atacului de cord;
  • creste capacitatea de efort;
  • tonifiaza si dezvolta musculatura;
  • ajuta la scaderea in greutate;
  • intareste sistemul imunitar.

Pentru a beneficia la maxim de efectele benefice ce le aduce mersul pe bicicleta este foarte important sa alegem bicicleta potrivita, proces destul de complex, ce necesita anumite cunostinte. Va puteti ajuta de acest articol: www.chibzuintza.ro/alegere-bicicleta-potrivita .

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *