Mătreața. Recomandări!
Mătreața este o afecțiune comună a scalpului care apare când pielea moartă se descuamează și cade ca niște fulgi albi. Este, mai degrabă, rezultatul unei pieli grase decât al uneia uscate și apare odată cu regenerarea celulelor noi și descuamarea celor vechi.
Unele persoane au tendința să genereze și să elimine celulele moarte mai des decât altele. Cercetări recente au arătat că exfolierea gravă a scalpului este asociată cu seboreea (un tip de dermatită) și se dezvoltă excesiv o ciupercă, Pityrosporum ovale, ce trăiește, in mod natural, pe piele.
Mătreața poate fi declanșată de traume, boli, dezechilibru hormonal, consum inadecvat de carbohidrați și consum de zahăr. Carențele de nutrienți cum ar fi vitamina B complex, de acizi grași esențiali și de seleniu au fost și ele asociate cu mătreața.
În mod normal, mătreața devine supărătoare mai ales în lunile de iarnă.
Mătreața este o problemă plictisitoare și enervantă, dar rareori este ceva grav. Nu există tratament pentru mătreața, dar situația poate fi îmbunătățită.
Recomandări:
- Adoptați o dietă care să constea în 50-75% alimente proaspete. Mâncați produse fermentate, cum este iaurtul.
- Evitați alimentele prăjite, produsele lactate, zahărul, făina, ciocolata, alunele și fructele de mare.
- Înainte de a vă spăla părul, amestecați 8 linguri de ulei organic pur de alune cu sucul unei jumătăți de lămâie și frecați scalpul cu amestecul. Înlăturați după cinci-zece minute, apoi șamponați.
- Încercați să vă clătiți părul cu oțet și apă în loc de apă, după șamponare.
- Folosiți pentru păr produse naturale care nu conțin substanțe chimice. Evitați săpunul iritant și cremele sau unguentele grase. Înainte de a vă spăla părul, masați scalpul.
- Dacă mătreața este persistentă sau simptomele par să se agraveze, ori apare în alte zone în afară de scalp, consultați medicul. .
Observații:
- Unele persoane consideră că expunerea la soare curăță mătreata, dar altele cred că situația se înrăutățește.
- Nu folosiți unguente pentru mătreață fără recomandare. Pot face mai mult rău decât bine.
- Nizoral A-D este un șampon antimătreață antifungic.
- Dermatologii recomandă, de obicei, o loțiune pentru curățat care conține un agent de uscare cu sulf și resorcinol.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!