Esofagitele. Esofagita acută postcaustică
Esofagitele sunt caracterizate prin inflamația acută sau cronică a mucoasei esofagiene.
Cauze. Esofagitele pot fi produse de factori fizici (ingestia de alimente foarte fierbinți sau foarte reci), factori mecanici (traumatisme, sondaj gastric prelungit), factori chimici (vărsături intense și frecvente, reflux gastroesofagian acid, alcooluri tari, substanțe caustice), factori infecțioși (extinderea esofagiană a unei infecții orofaringiene) etc.
După evoluție, esofagitele se împart în acute și cronice.
Esofagita acută postcaustică
Aproximativ 75% din cazurile de esofagită acută postcaustică sunt datorate ingerării accidentale (în special de către copii) sau în scop de sinucidere, a substanțelor caustice: baze (sodă caustică, amoniac) și mai rar acizi (sulfuric, clorhidric etc.).
Simptome. Imediat după ingestia substanței caustice, bolnavul prezintă o durere vie, insuportabilă, cu sediul buco-faringian, retrostemal și epigastric, vărsături, dispnee accentuată (prin edemul laringelui) și disfagie permanentă, chinuitoare, făcând deglutiția imposibilă, din care cauză, din cavitatea bucală a suferindului se scurge saliva continuu. Mucoasa cavității bucale, a esofagului și stomacului prezintă leziuni ulcero-necrotice.
Dacă tratamentul nu se aplică de urgență, bolnavul se pierde prin stare de șoc, comă sau septicemie. În cazurile de intoxicație mai ușoară, simptomatologia este atenuată.
Evoluție. Simptomatologiei dramatice instalate imediat după ingestia causticului, îi urmează după 3-7 zile o stare de acalmie ușoară, când disfagia se atenuează sau dispare, pentru a reveni după 2-3 săptămâni, evoluând progresiv cu instalarea stenozelor cicatriceale esofagiene postcaustice, care are loc la unul dintre doi supraviețuitori.
Tratamentul trebuie instituit imediat – dacă este posibil – după ingestia substanței caustice. Dacă agentul cauzal a fost o bază (sodă caustică, amoniac), se dă bolnavului fie oțet diluat, suc de lămâie sau portocale, iar dacă agentul cauzal a fost un acid (sulfuric, clorhidric), se dă lapte dulce, albuș de ou bătut, alcaline.
Bolnavul va fi transportat de urgență la spital.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!