Gonoreea (blenoragia, popular-sculament). Cauze, simptome, complicatii, tratament
Gonoreea (blenoragia, popular- sculament) este o boala venerica provocata de un microb numit gonococ.
Este o boala infecto-contagioasa, care netratata, are urmari importante ca: sterilitate, anchiloza consecutiva artritelor gonococice si orbirea nou-nascutilor.
Contaminare se face in majoritatea cazurilor direct, prin contact sexual si numai rareori indirect, prin diferite obiecte infectate.
Infectia gonococica afecteaza primar uretra la barbat, vaginul si colul uterin la femeie si mai rar cavitatea bucala si rectul.
Gonoreea (sculamentul) este cea mai frecventa boala venerica, cea are o evolutie acuta sau cronica, ce prodiuce uneori complicatii severe.
Morbiditatea infectiei gonococice este mai mare in mediul urban.
Homosexualitatea are un rol important in transmiterea gonoreei (blenoragiei).
Gonoreea (blenoragia, popular-sculament) la barbati
Contaminarea barbatilor cu gonoree (blenoragie, sculament) se face de cele mai multe ori direct, prin raport sexual.
La barbati apar infectii genitale (uretrita acuta, uretrita cronica) si extragenitale.
Infectiile extragenitale se pot produce la nivelul mucoasei buco-faringiene, sub forma unei angine (banale sau asimptomatice) si la nivelul mucoasei ano-rectale, sub forma unei ano-rectite, ambele localizari intalnindu-se mai ales la homosexuali.
Uretrita gonococica acuta
Incubatia infectiei gonococice variaza intre 36 ore si 5 zile (in medie 3 zile), exceptional 10 zile.
In tot timpul incubatiei, bolnavul de gonoree (blenoragie) poate contamina inconstient.
In raport cu localizarea infectiei la nivelul uretrei, uretrita gonococica acuta poate fi anterioara si totala.
Uretrita gonococica acuta anterioara se manifesta prin senzatie de mancarimi si furnicaturi de-a lungul canalului urinar, senzatie de arsura, usturime si durere la mictiune, erectii dureroase si secretie purulenta abundenta galbena-verzuie, care prin uscare, lasa pe lenjeria bolnavului pete galbene-murdar, caracteristice.
Tratata prompt si corect, boala se vindeca fara urme.
Uretrita gonococica acuta totala este consecinta propagarii procesului inflamator de la nielul uretrei anterioare la cea posterioara.
Secretia se diminueaza ca intensitate, urina este tulbure in totalitate, iar mictiunile sunt frecvente, imperioase, insotite de tenesme urinare (senzatii de mictiuni chinuitoare la intervala de cateva minute, dar bolnavul elimina doar cateva picaturi de urina).
Uretrita gonococica cronica este mai rar intalnita, deoarece manifestarile uretritei acute il determina pe bolnavul de gonoree (blenoregie) sa se prezinte la medic.
Gonoreea (blenoragia) cronica poate fi simptomatica, cu senzatie de jena moderata, uneori secretia fiind redusa la o simpla picatura matinala, sau asimptomatica, cu perioade lungi de acalmie, intretaiate posibil de episoade simptomatice moderate, provocate de abuzuri de bauturi alcoolice, abuzuri sexuale, mers pe bicicleta, calarie, etc.
Gonoreea (blenoragia, popular- sculament) la barbati. Complicatii
Complicatiile gonoreei (blenoragiei) la barbat sunt rar intalnite astazi, atat datorita luptei antiveneriene, cat si progreselor terapeutice.
Dintre complicatiile gonoreei la barbat amintim: stricturi uretrale, prostatita, epididimita, artrita, etc.
Gonoreea (blenoragia, popular- sculament) la femei
Gonoreea (blenoragia) la femei poate fi acuta sau cronica.
Infectia gonococica acuta la femei este relativ rara si se caracterizeaza prin secretie vaginala abundenta, insotita de senzatie de arsura si usturime,
De multe ori, forma acuta are un caracter tranzitoriu, evoluand spre forma cronica, la care manifestarile clinica sunt reduse la o senzatie moderata, discreta chiar, care este adesea apreciata ca o leucoree banala.
Peste 50% din cazurile de gonoree (blenoragie) la femei – depistate ocazional – sunt asimptomatice, adevarate rezervoare si surse de infectie.
Adesea, boala este deosebit de contagioasa in zilele urmatoare ciclului menstrual.
Gonoreea (blenoragia, popular- sculament) la femei. Complicatii
Complicatiile gonoreei (blenoragiei) la femei sunt:
- bartolinita- inflamatia glandelor Bartholin, situate in grosimea buzelor mari;
- anexite, adesea cronice, putand duce la sterilitate in cazul afectarii ambelor trompe;
- anorectita;
- etc.
Vulvo-vaginita gonococica la fetite
Vulvo-vaginita gonococica la fetite este produsa fie prin contaminare directa (culcarea fetitei cu mama, care prezinta o secretie vaginala abundenta), fie indirect (prin diferite obiecte utilizate de bolnavi).
Boala se manifesta prin congestia si tumefierea vulvei, dureri, usturime si arsuri la nivelul organelor genitale externe, secretie galbena-verzuie abundenta, care pateaza lenjeria si mictiuni frecvente, dureroase.
Acest stadiu acut dureaza 3-4 saptamani, dupa care infectia trece intr-o faza cronica, cu o secretie sero-mucoasa, in care se gasesc gonococi.
Netratata, boala se vindeca spontan dupa luni si ani de zile.
Singura complicatie a gonoreei (blenoragiei) la fetite este anorectita gonococica, cu secretie, eroziuni si fisuri la nivelul mucoasei anorectale, iar subiectiv plurit anal si dureri de defecatie.
Oftalmia (conjuctivita) gonococica a nou-nascutului
Oftalmia (conjuctivita) gonococica a nou-nascutului apare in primele 2-4 zile dupa nastere si este de obicei bilaterala.
In cazul in care comtaminarea s-a produs dupa nastere (lenjerie, apa de baie), imbolnavirea se manifesta la 7-10 zile.
Prevenirea oftalmiei (conjuctivitei) gonococica a nou-nascutului. Dupa nasterea copilului, imediat dupa legarea cordonului ombilical, se fac instilatii in fiecare ochi cu solutie proaspata de nitrat de argint 1%.
Prognosticul gonoreei (blenoragiei), tratate la timp, este foarte bun, realizandu-se o vindecare rapida si completa.
Gonoreea (blenoragia, popular- sculament). Prevenire
Prevenirea gonoreei (blenoragiei) consta in tratarea bolnavului si a partenerei (partenerului), controlul periodic al personalului care lucreaza in colectivitati de copii, folosirea de paturi, prosoape si olite individuale, spalarea obligatorie a mainilor, atat pentru personal, cat si pentru copii.
Gonoreea (blenoragia, popular- sculament). Tratament
Tratamentul gonoreei (blenoragiei, sculamentului) trabuie instituit imediat ce se constata o astfel de infectie (pe cat posibil confirmata de un examen microscopic al secretiei uretrale).
Deoarece in ultimul timp a scazut sensibilitatea gonococului fata de diferite antibiotice, se recomanda ca alegerea antibioticului sa se faca in functie de sensibilitatea gonococului, dovedita prin antibiograma.
In tratamentul actual al gonoreei (sculamentului) se folosesc diferite antibiotice (penicilina, ampicilina, amoxicilina, etc.), singure sau asociate, dupa diferite scheme.
Este indicat ca tratamentul sa fie administrat obligatoriu si partenerului (partenerei), chiar daca lipsesc simptomele caracteristice.
Tratamentul se ia la indicatia medicului.
Citeste mai multe despre sanatate: CLICK AICI.
Gonoreea – simptome, tratament si prognostic – VIDEO
Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan ( o carte pe care o recomand);
– Internet.
Citeste mai multe despre sanatate: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!