Furunculul conductului auditiv extern. Simptome, tratament
Furunculul conductului auditiv extern este o infecţie stafilococică a foliculilor sebacei din tegumentele conductului auditiv extern.
Este o afecţiune foarte frecventă, provocată de leziuni ale tegumentelor conductului auditiv extern produse de scărpinaul cu chibritul, cu acul, cu degetul, chei etc.
Furunculul conductului auditiv extern: Simptome
Durerea este semnul cel mai important.
Ea este intensă, iradiază spre maxilar, ceafă şi se accentuează la mişcările de masticaţie şi la tracţiunea pavilionului.
Uneori durerea poate fi de nesuportat, împiedicând somnul.
Ca o consecinţă a ocupării lumenului conductului auditiv extern de către furuncul, apar hipoacuzia (diminuarea acuităţii auditive) şi acufenele (senzaţii auditive fără corespondenţă cu vreun sunet venit din afară).
Furunculul se poate deschide spontan sau chirurgical, eliminându-se un puroi galben-verzui, după care durerea şi inflamaţia se atenuează.
Furunculul conductului auditiv extern: Tratament
Tratamentul constă în instilaţii locale cu alcool boricat soluţie 4%, evacuarea secreţiilor purulente şi administrarea pe cale generală de antibiotice antistafilococice (eritromicină, oxacilină).
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
La copil, furunculul conductului auditiv este întâlnit în special la copiii mai vârstnici (7-15 ani) şi are ca simptom dominant o otalgie violentă, însoţită de nevralgie dentară, cefalee şi insomnie.
Otalgia este exagerată de frecarea capului de pernă, de mişcările de masticaţie şi de tracţiunea pavilionului în sus şi înapoi.
Secundar, se poate adăuga hipoacuzia, care este cu atât mai accentuată, cu cât volumul mare al furunculului va obstrua mai mult lumenul conductului.
Furunculul auricular corect tratat se vindecă în câteva zile.
Tratament: se combate infecţia stafilococică prin administrarea de eritromicină sau oxacilină pe cale generală, iar durerile prin analgetice şi calmante. Odată furunculul abcedat, se va aspira puroiul din conduct şi se vor introduce meşe sterile uscate sau îmbibate în hidrocortizon, care se vor schimba zilnic.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!