Despre mușcătura de păianjen și înțepătura de scorpion

paianjen-vaduva-neagraDespre mușcătura de păianjen

Mușcăturile de păianjeni pot fi veninoase și dureroase. Cu toate acestea, cei mai multi păianjeni nu sunt destul de mari pentru a provoca un rău major. Copiii, persoanele în vârstă și toate persoanele care suferă de alergii sunt expuse celui mai mare risc de a suporta reacții grave.

O mușcătură de păianjen veninos poate produce o varietate largă de simptome, printre care dureri intense, amorțeală, înroșire și inflamare a zonei afectate, precum și convulsii generalizate, respirație dificilă, amețeală, febră sau senzație de frig, durere de cap, vorbire dificilă, mâncărime, dureri în articulații, spasme musculare, cârcei, greață, rigiditate, transpirație, vomă și slăbiciune.

Două specii de păianjeni — văduva neagră și păianjenul-pustnic cafeniu- sunt cele mai veninoase și pot da reacții grave.

Păianjenul văduva neagră are un corp negru cu o clepsidră roșie distinctă pe segmentul principal al corpului. Injectează o neurotoxină (otravă care se fixează pe sistemul nervos) care poate da o serie de simptome, inclusiv durere imediată, senzație de arsură, inflamare și înroșire la locul mușcăturii (pot fi vizibile semnele a doi colți), crampe musculare dureroase și rigiditate musculară în stomac, piept, umeri și spate, dureri abdominale asemănătoare cu cele de la apendicită, contracții musculare spastice, durere de cap, amețeală, urticarie și mâncărime, neliniște și anxietate, transpirație, umflare a pleoapelor, greață și/sau vomă, exces de salivă și/sau lacrimi, slăbiciune, tremurat sau paralizie, în special în picioare, și moartea țesuturilor din locul respectiv.

În circa 4% din cazuri, mușcăturile de văduvă neagră duc la șoc anafilactic și moarte.

Este important să se menționeze că, totuși, simptome similare cu acelea ale mușcăturii păianjenului văduva neagră pot fi produse și de alte boli sau urgențe medicale. Dacă suspectați că ați fost mușcat de păianjenul văduva neagră, consultați întotdeauna medicul pentru un diagnostic și, dacă este nevoie, tratați-vă de urgență.                                .

Păianjenul pustnic cafeniu are o lungime de circa 2,5 cm, inclusiv picioarele. Corpul este de numai 1 cm lungime și are un semn asemănător unei viori (gâtul viorii este îndreptat către partea din spate a păianjenului). Veninul păianjenului-pustnic cafeniu produce necroză (cauzează deteriorarea sau moartea țesuturilor locale) și, în mod obișnuit, apare o bășică înconjurată de cercuri roșii și albe – o zonă albastră-închis sau violet în jurul mușcăturii, înconjurată de două cercuri concentrice, unul albicios și unul mai mare, roșu, la margine. Această înfățișare de „ochi de bou folosește în diferențierea acestei mușcături de cele ale altor păianjeni. Alte simptome obișnuite sunt arsura, durerea, mâncărimea sau înroșirea la locul mușcăturii, care pot apărea la câteva ore sau chiar după câteva zile de la mușcătură, o ulcerație sau o bășicuță care devine neagră, durere de cap și/sau în tot corpul, urticarie, febră și amețeală și/sau vomă.

Moartea din cauza acestui tip de mușcătură este și mai rară decât aceea produsă de mușcăturile de văduvă neagră, dar dacă credeți că ați fost mușcat de un păianjen veninos, ar trebui să consultați imediat un medic. Ca și în cazul mușcăturii de văduvă neagră, simptomele mușcăturii de păianjen-pustnic cafeniu seamănă cu multe simptome ale altor afecțiuni sau probleme medicale, iar pentru diagnostic și tratament trebuie consultat un medic.

Despre înțepătura de scorpion

Scorpionii pot fi identificați prin corpul lor alungit și coada întoarsă în sus, la capătul căreia se află un„dinte“ curbat sau un ac.

Există mai mult de 1 300 de specii de scorpioni, înrudiți cu păianjenii.

Unele persoane descriu înțepătura de scorpion ca fiind asemănătoare cu înțepătura de viespe, urmată de senzația că locul înțepăturii este zgâriat cu unghia. Înțepătura de scorpion poate fi urmată și de alte simptome printre care senzația de rău, transpirația, palpitațiile, creșterea tensiunii arteriale, salivarea, greața, voma și diarea.

Față de scorpionii din SUA, scorpionii mexicani sunt mult mai periculoși, circa 2 000 de persoane murind pe an din cauza înțepăturilor lor. Orice tip de înțepătură de scorpion necesită atenție medicală de urgență și ar trebui să fie luată în considerare la fel ca mușcăturile de șarpe. La persoane sensibile, este posibil să apară reacții acute, tipic alergice, cum ar fi tulburări de cunoștință, pierdere a cunoștinței, convulsii, scădere rapidă a tensiunii arteriale, șoc și, în cazuri extreme, moarte.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente, de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *