Despre glandele suprarenale

 

glandele suprarenale

Sursa: medicina101.com

Glandele suprarenale sunt în număr de două, așezate la polul superior al fiecărui rinichi. Greutatea fiecărei glande variază între 5 și 7 grame. Glan­da suprarenală este alcătuită din două porțiuni: corticala (sau corticosuprarenala) dispusă periferic și medulara (sau medulosuprarenala) așezată spre interior, fiind înconjurată complet de corticală. Medulosuprarenala repre­zintă 1/10 din greutatea glandei.

Medulosuprarenala secretă hormonii adrenalina și noradrenalina, ca­re produc efecte similare cu ale stimulării simpaticului: accelerează bătă­ile inimii, determină vasoconstricție periferică, hipertensiune, provoacă o stare de anxietate, produce bronhodilatație, crește nivelul sanguin al glu­cozei etc.

Corticosuprarenala secretă hormonii mineralocorticoizi (aldosteron, dezoxicorticosteron, care intervin în metabolismul apei și electroliților), glucocorticoizi (cortizon, hidrocortizon sau cortizol, care intervin în meta­bolismul glucidic, lipidic, protidic) și un număr de hormoni care mai sunt secretați și de ovar, testicul și placentă.

Medulosuprarenala nu este indispensabilă vieții, dar are o importan­ță majoră în cadrul mecanismelor adaptative ale organismului, în timp ce corticosuprarenala este esențială pentru supraviețuire.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *