Despre glandele suprarenale
Glandele suprarenale sunt în număr de două, așezate la polul superior al fiecărui rinichi. Greutatea fiecărei glande variază între 5 și 7 grame. Glanda suprarenală este alcătuită din două porțiuni: corticala (sau corticosuprarenala) dispusă periferic și medulara (sau medulosuprarenala) așezată spre interior, fiind înconjurată complet de corticală. Medulosuprarenala reprezintă 1/10 din greutatea glandei.
Medulosuprarenala secretă hormonii adrenalina și noradrenalina, care produc efecte similare cu ale stimulării simpaticului: accelerează bătăile inimii, determină vasoconstricție periferică, hipertensiune, provoacă o stare de anxietate, produce bronhodilatație, crește nivelul sanguin al glucozei etc.
Corticosuprarenala secretă hormonii mineralocorticoizi (aldosteron, dezoxicorticosteron, care intervin în metabolismul apei și electroliților), glucocorticoizi (cortizon, hidrocortizon sau cortizol, care intervin în metabolismul glucidic, lipidic, protidic) și un număr de hormoni care mai sunt secretați și de ovar, testicul și placentă.
Medulosuprarenala nu este indispensabilă vieții, dar are o importanță majoră în cadrul mecanismelor adaptative ale organismului, în timp ce corticosuprarenala este esențială pentru supraviețuire.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!