Cum alegi cel mai bun serviciu de stocare in cloud?

cel-mai-bun-serviciu-stocare-cloudCea mai urata experienta pe care o poate trai un utilizator de calculator – fie ca vorbim de un contabil, avocat, IT-ist sau simplu internaut – este, de departe, pierderea datelor, a muncii sale din ultimii, sa zicem, doi ani. Foarte multa lume prefera sa-si salveze datele importante pe un hard-disk extern, insa ai fi uimit sa afli care este rata de defectare a unui astfel de dispozitiv! Motiv pentru care am decis sa-ti prezint cateva solutii de stocare a datelor in cloud – de departe cea mai sigura varianta pe care o poti alege pentru date importante.

Astfel, pentru a alege cel mai bun serviciu de stocare in cloud, trebuie sa tii cont de urmatoarele:

1. Privacy (confidentialitatea datelor). Poate ca esti uimit de faptul ca nu am inceput cu alte caracteristici precum spatiul, latimea de banda sau alte specificatii cu care se lauda toti furnizorii. Ei bine nu, cel mai important aspect il reprezinta raspunsul la intrebarea “Oare cine mai are acces la acele date extrem de importante?”. Serviciile de stocare in cloud precum Google Drive, Dropbox sau OneDrive sunt, din punct de vedere al confidentialitatii, cam sub semnul intrebarii. Cu sediul in Elvetia, Tresorit este considerat serviciul de stocare in cloud cel mai sigur din punct de vedere al confidentialitatii, datorita criptarii de tip end-to-end pe care o foloseste, dar si multumita politicilor adoptate de tara in care isi are biroul central (Elvetia). Din pacate, acest serviciu este valabil contra-cost, cel mai mic plan tarifar fiind de 16 E (1000 Giga, criptare, integrare Outlook, File Sharing, Permission control si multe alte functii utile).

2. Spatiul de stocare reprezinta, de asemenea, un criteriu in vederea alegerii celui mai bun serviciu de stocare in cloud. Daca datele tale nu sunt atat de importante, atunci poti folosi Google Drive fara nicio problema – acestia fiind si cei mai generosi cu spatiul. Astfel, poti opta pentru cei 15 GB alocati in mod gratuit, sau pentru 1000 GB la 50 Lei pe luna.

3. Limita de upload per fisier – Este un aspect extrem de important in cazul in care lucrezi cu fisiere de dimensiuni mari (fisiere multimedia). Sunt servicii de stocare in cloud ce-ti ofera doar 10GB / fisier (OneDrive), sau 2 GB / fisier (Amazon Cloud Drive). De altfel, si la acest capitol Google Drive detine suprematia: iti ofera posibilitatea sa ridici un singur fisier de pana la 5000 GB (5TB) – cu conditia sa dispui de spatiul necesar, desigur.

4. Compatibilitatea cu celelalte dispozitive – Un alt aspect foarte important! Traim intr-o dinamica permanenta cu telefoane extrem de performante, capabile sa faca treaba unui laptop sau pc. Motiv pentru care, pentru a alege cel mai bun serviciu de stocare in cloud, trebuie sa te asiguri ca acesta este disponibil si in varianta de Android sau iOS (dupa caz).

Concluzia?

Din punctul meu de vedere, serviciile de stocare in cloud se impart in doua categorii: cele ieftine, cu mult spatiu de stocare (insa nesigure din punct de vedere al privacy) si cele sigure, cu criptare, insa care ofera spatiu mai putin, pe bani mai multi (Tresorit). La urma urmei, tine doar de tine ce vrei sa alegi!

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *