Cum alegi cel mai bun hosting?
Daca in urma cu doua decenii eram impresionat de cate putem intreprinde cu ajutorul propriilor calculatoare, iata ca astazi toata “actiunea” are loc in cloud – undeva, departe de calculatoarele noastre. Citisem chiar ca Nvidia a lansat un serviciu de gaming in cloud – cu alte cuvinte, nu mai ai nevoie de o unitate puternica pentru a juca cele mai performante jocuri, randalizarea si procesarea jocurilor avand loc in cloud, pe serverele altora.
Revenind la subiect, in acest articol vom discuta despre cum sa alegi cel mai bun hosting pentru situl, blogul sau magazinul tau online. Iata cateva reguli de aur:
1. Tara in care sunt gazduite fisierele – Cel mai bun hosting nu inseamna intotdeauna viteza, spatiu de stocare sau resurse. Daca detii un site care se adreseaza publicului din Romania, atunci este extrem de important ca serverul sa se afle pe teritoriul tarii noastre. Nu doar pentru ca acest site se va incarca mai repede, dar si pentru ca Google.ro, prin numerosii sai algoritmi de prioritizare a rezultatelor, va acorda o nota in plus acelor pagini care se incarca repede si se afla pe teritoriul tarii.
2. Uptime cat mai ridicat – Pentru a intelege ce este uptime-ul, mai bine explicam ce este downtime-ul. Momentele de downtime sunt acelea in care magazinul tau online este efectiv inchis. Alege cel mai bun hosting in functie de rata cat mai ridicata de uptime (care poate fi pana la 99,9%). Poti folosi un instrument precum siteuptime.com pentru a masura momente in care pica situl furnizorului tau de hosting.
3. In vederea alegerii celui mai bun hosting trebuie sa tii cont de serviciile sale de backup extern. Numeroase companii de hosting ofera servicii de backup pe servere externe (folosind servicii precum R1 Soft Backup). Avand la dispozitie un asemenea serviciu, indiferent de daunele pe care le-ar putea face cei mai rau intentionati, sunteti in completa siguranta. Datele care se afla in siguranta pe servere externe se pot restaura oricand!
4. Asistenta tehnica – Un hosting de calitate presupune si o asistenta tehnica capabila si dispusa sa va ajute in eventualele probleme ce pot aparea. Orice webmaster (detinator de site) are, mai devreme sau mai tarziu, cel putin o problema cu situl sau – problema care, de cele mai multe ori, are legatura cu gazduirea. Alege o companie de hosting care are o reputatie buna pe partea de asistenta tehnica!
Un hosting de calitate trebuie sa aiba in componenta diverse caracteristici esentiale: stocarea pe SSD (o astfel de stocare ofera o viteza de incarcare a paginilor superioara celei HDD), cPanel (acel mod usor de administrare a hostingulul), un numar mai mare de domenii care pot fi adaugate ulterior si chiar posibilitatea de a modifica in timp real versiunea de PHP – functie foarte importanta, pentru ca te poti trezi ca un anumit website (ori in urma unui update) sa nu fie compatibil cu versiunea PHP folosita de server.
Pentru a alege cel mai bun hosting, in opinia mea, trebuie mai intai sa tii cont de acele indicatii specificate mai sus. Apoi te poti gandi si la alte nevoi personale de care crezi ca ai avea nevoie.
Alege intelept!
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!