Cum alegi cel mai bun cablu UTP?

cel mai bun cablu UTPUn cablu UTP de retea este necesar pentru realizarea unei conexiuni de date sau a uneia de telefonie fixa. Denumirea provine din limba engleza – Unshielded Twisted Pair (cablu cu perechi rasucite neecranat).

Un cablu UTP de retea dispune de 8 conectori grupati in 4 perechi, el avand performante remarcabile pentru transmiterea datelor la distanta. El este utilizat in sistemele de telecomunicatii si in retelele de calculatoare.

Pe piata exista diverse astfel de produse, insa este destul de dificil sa gasesti unul adecvat.

Pentru asta, am intocmit mai jos un ghid care te va ajuta sa alegi cel mai bun cablu UTP de retea, potrivit pentru tine.

Vezi rapid o ofertă de preț la cablu UTP: CLICK AICI.

Cum alegi cel mai bun cablu UTP in functie de tip?

Cablurile de retea UTP sunt de mai  multe feluri in functie de tip, astfel: categoria 5, 5e, 6, 6a etc.

Cablu UTP categoria 5 – acest model este folosit la realizarea unor retele de internet sau de telefonie fixa. Utilizeaza conectori tip RJ-45, insa acest tip este inlocuit treptat de  noul tip din categoria 5e, aparut in 2001.

Cablu UTP categoria 5e – este un model mai performant fata de vechiul tip 5. Lucreaza la o frecventa maxima de 150 MHz, insa el este limitat la o distanta maxima de 100 de metri. In schimb, permite viteze mari de transfer a datelor de pana la 1 GB/s. Poate fi utilizat pentru Fast Ethernet 100 Base-TX si Gigabit Ethernet 1000 Base-T.

Cablu UTP categoria 6 – prezinta un standard avansat, el fiind compatibil cu toate categoriile precedente, precum 3, 5, 5e. Ofera performante sporite, avand o paleta de frecventa mult mai mare, de maximum 250 MHz. Lungimea maxima admisa este de 100 de metri, insa permite transmiterea de date in doua sensuri pe fiecare pereche de fire. Este folosit pentru Gigabit Ethernet 1000 Base-T si ATM 622.

Cablu UTP categoria 6a – este un model mai nou, care utilizeaza tot conectori de tip RJ-45, dar performantele sunt net superioare celor precedente. Banda de frecventa este mult mai mare, de pana la 500 MHz. Utilizarile sale pot fi pentru Gigabit Ethernet 1000 Base-T, dar si pentru 10 G Base-T. Permite transmisie de date de pana la 10 GB/s.

Profită de Oferta actuală eMAG la cablu UTP: CLICK AICI.

Cum alegi cel mai bun cablu UTP in functie de lungime?

Un factor important de care trebuie sa tii seama la alegerea unui cablu de retea UTP il reprezinta lungimea acestuia, care poate fi: 1-3 m, 5 – 10 m, 2- 50 m, etc.

Cablu UTP de 1-3 metri – este un model standard, un conector RJ-45 care este folosit pentru realizarea unei conexiuni de internet sau a unei retele de telefonie fixa. Practic, un asemenea produs este folosit, in special, acasa pentru a conecta un calculator / laptop, un televizor smart la internet. Asigura o conectare sigura si de calitate.

Cablu UTP 5 – 10 metri – acest produs asigura transmia de date intre un router si un desktop / laptop, televizor, consola de jocuri. Conexiunea la internet este una performanta, fara sa isi piarda din caracteristici, chiar daca este nevoie sa pozitionezi cablul de retea in alta camera.

Cablu UTP 20 – 50 de metri – este un produs care se utilizeaza, in general, in cladirile de birouri, la firme, institutii, pentru conectarea la internet, precum Fast Ethernet sau telefonie. Acesta ofera o inalta integritate a semnalului.

Cablu UTP de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Albulescu George

Ziarist de profesie, cu experiență de peste 8 ani în presa online din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *