Cum alegi cea mai bună râșniță de cafea?

rasnita-de-cafeaCafeaua reprezintă acea băutură care face ziua mai bună majorităţii dintre noi.

Fără ea cu greu am putea să ne bucurăm de o dimineaţă energică, în care să ne simţim pregătiţi pentru orice provocare.

Dar, daca vrei sa te bucuri de cea mai bună cafea, ar trebui să deţii şi o râşnită de cafea de cea mai bună calitatea.

Aceasta îți oferă garanţia faptului că atât de mult aşteptata licoare aromată va avea caracteristicile pe care ți le dorești.

Primul pas pe care ar trebui să-l faci pentru a te bucura de o cafea de calitate, este să renunţi la achiziţionarea cafelei deja măcinate şi să alegi să cumperi boabe proaspete, pe care să le macini chiar tu, cu uşurinţă, cu ajutorul unei râşnite de cafea.

Pentru ca acest proces să se desfăşoare rapid, eficient şi simplu, te sfatuiesc să-ţi achiziţionezi doar cel mai bun model de râşnită de cafea.

Alegerea unei râşnite de cafea de calitate poate reprezenta un proces destul de simplu, cu condiția să ţii cont de recomările din rândurile ce urmează.

Cum alegi cea mai bună râșniță de cafea?

Tipul râșniței de cafea

Mai întâi de toate ar trebui să te decizi asupra tipului de râşnită de cafea pe care ţi-o doreşti.

Astfel, poţi să optezi fie pentru o râşnită de cafea manuală, care deşi nu este foarte eficientă pentru folosire zilnică, este ideală pentru călătoriile în natură, acolo unde nu există o sursă de energie, fie pentru o râşnită de cafea electrică, cu un grad de eficientă ridicat.

Râşnițele de cafea electrice se clasifica la randul lor in:

 • râşnițe de cafea cu lamă rotativă;
 • râşnițe de cafea cu discuri de măcinare.

Râşnițele de cafea cu lamă rotativă sunt acele râşnițe al căror motor învârte o lamă cu două brațe. Ele sunt utile doar dacă folosești o cafetieră, deoarece cafeaua nu este macinată foarte fin, ci intr-un mod neomogen, la granulație mare sau medie.

Cafeaua rezultată în urma măcinarii cu o râşniță de cafea cu lamă rotativă se recomandă a fi infuzată cât mai mult timp.

Este important de stiut si faptul ca râşnița de cafea cu lamă rotativă lucrează la turații mari, încălzindu-se, existând riscul de afectare a calitații cafelei.

Râşnițele de cafea cu discuri de măcinare

Aici se disting doua tipuri:

 • râşnițe de cafea cu discuri plate;
 • râşnițe de cafea cu discuri conice.

Ambele tipuri conferă o măcinare de caliate, însă râşnițele de cafea cu discuri conice se remarcă prin faptul că sunt foarte silentioase, spre deosebire de râşnițele de cafea cu discuri plate care sunt mai zgomotoase. Dar, există diferențe și din punct de vedere al prețului, râşnițele de cafea cu discuri conice fiind mai costisitoare.

Poți beneficia de cele bune prețuri la râşnițele de cafea: CLICK AICI.

Motorul râșniței de cafea

Cea mai importanta componenta a unei râşnițe de cafea o reprezintă motorul acesteia.

Referitor la râşnițele de cafea cu lamă rotativă, iți recomand un model cu o putere mai mare de 150 W.

Râşnițele de cafea cu discuri de macinare sunt disponibile in 4 variante:

 • Râşnițe de cafea cu motor de viteză mare;
 • Râşnițe de cafea cu motor de viteză redusă;
 • Râşnițe de cafea cu motor cu reductor de viteză;
 • Râşnițe de cafea cu motor cu acţionare directă.

Râşnițele de cafea cu motor de viteză mare sunt ideale pentru persoanele care doresc rapiditate, totodată acestea având si un cost de achiziție redus. Dar, la viteză mare, râşnița se încalzește, încălzind și cafeaua, ceea ce poate avea efecte negative asupra aromei acesteia.

Râşnițele de cafea cu motor de viteză redusă sunt mai scumpe decât cele cu motor de viteză mare, ele folosind un motor puternic, capabil de a învârti discurile la viteză redusă. Principalul avantaj al acestui model îl reprezintă faptul că se transferă mai puțină căldură cafelei, prevenindu-se afectarea calitații acesteia.

De asemenea, râşnițele de cafea cu motor de viteză redusă sunt mult mai silențioase.

Râşnițele de cafea cu motor cu reductor de viteză sunt o variantă a râşnițelor cu motor de viteză redusă, mai accesibile ca preț. Acestea folosesc motoare de putere mică, asemeni râşnițelor cu motor de viteză mare, motor ce este atașat unui reductor, cu rol de a reduce turația, astfel încât să se evite încălzirea cafelei și implicit, afectarea calitații acesteia.

Râşnițele de cafea cu motor cu acţionare directă sunt cele mai performante, dar și cu un preț pe masură. Se caracterizează prin existența motorului foarte puternic, cu viteză redusă, motorul și discul lucrând la aceeași viteză. Sunt foarte silențioase.

Profită de promoțiile actuale de pe eMAG la râşnițele de cafea: CLICK AICI.

Capacitatea de macinare a râşniței de cafea

Pentru a face o alegere buna din punct de verere al capacitații de macinare a râşnitei de cafea, stabilește cantitatea de cafea pe care dorești sa o macini intr-o sesiune. Ca și reper, la o cană de cafea de 150 ml se folosesc 7-10 g de cafea.

Dacă sunteți mai mulți membri în familie băutori de cafea, optează pentru un model cu o capacitate mai mare de 50 g.

Sistemul de dozare al râşniței de cafea

În funcție de acest aspect se disting:

 • Râşniţe de cafea cu dozare;
 • Râşniţe de cafea fără dozare.

Râşniţele de cafea cu dozare asigură măcinarea cafelei într-un recipient ataşat, având în partea de jos un sistem de dozare realizat in așa fel încât cafeaua să fie proporționată în unităţi de 7 grame, egale, cantitatea recomandată pentru o cafea simplă.

În cazul anumitor modele de râșnițe de cafea există posibilitatea reglarii cantitații dozate.

De asemenea, există si modele dotate cu un sistem automat de măcinare, care asigură pornirea, respectiv oprirea râșniței de cafea, în așa fel încât să existe mereu cafea in dozator.

Râşniţele de cafea fără dozator sau doserless sunt concepute pentru utilizare casnică, unde se prepară o cantitate de cafea espresso mai mică.

Cafeaua cade direct în portafiltru sau într-un recipient detașabil al râşniţei.

Sistemul de reglare al măcinarii

În funcție de acest aspect se disting:

 • Râşniţe de cafea stepped;
 • Râşniţe de cafea steppless.

Râşniţele de cafea stepped se caracterizează prin faptul ca vin cu setari stabilite in prealabil de producător. Producătorul setează anumite grade de măcinare, ce nu pot fi modificate de utilizator.

Există două tipuri de râşniţe stepped: cu buton şi cu opritor.

Râşniţele de cafea stepped cu sistem de ajustare cu buton se caracterizează prin faptul că, pentru comutarea la un alt pas de macinare, se impune rotirea unui buton.

Râşniţele de cafea stepped cu sistem de ajustare cu opritor presupun deblocarea elementului de reglare prin îndepărtarea opritorului. Acest comportament permite rotirea elementului de reglare pentru setarea nivelului de măcinare.

Râşniţele de cafea steppless sunt acele râşniţe de cafea care nu au nicio setare prestabilită, utilizatorul având controlul complet asupra gradului de fineţe a măcinării.

Alege-ți dintr-o gamă variată de produse cea mai bună râşniţă de cafea: CLICK AICI.

Multifunctionalitatea si funcțiile speciale ale unei râşnițe de cafea

Multifunctionabilitatea şi funcţiile speciale ale unei râşnițe de cafea fac parte din opţiunile pe care le deţin doar acele râşnite de la care se cere performanță.

Spre exemplu, un model multifuncțional poate măcina şi nuci, alune, seminţe, condimente sau zahăr.

De asemena, există râşnite de cafea ce îţi coferă posibilitatea de măcinare umedă, rezultatul fiind o pastă, nu o pulbere fină.

Materialul din care este confecționată cea mai bună râşnița de cafea

Pentru că şi designul și fiabilitatea contează, îţi recomand să ţii cont şi de materialul din care este confecționată râşnita de cafea pe care intenționezi să ți-o achiziționezi.

Dacă vrei cea mai bună calitate optează pentru o râşnită de cafea cromată sau din inox polisat, care nu va permite cafelei să se lipească de pereții aparatului și care este mult mai ușor de curațat.

Acum consider că ești pregătit să-ți achiziționezi o râşnită de cafea. O râşnită de cafea de calitate la un preț foarte bun îți poți achiziționa DE AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *