Coxartroza. Cauze, simptome, evolutie, tratament
Coxartroza (artroza coxofemurală) este una din cele mai importante localizări articulare a procesului degenerativ, atât prin gravitate cât și prin frecvență, constituind 90% din totalul suferințelor șoldului după 50 de ani.
Cauze coxartroza
Aproximativ 45% din cazurile de coxartroza apar fără o cauză evidentă, în timp ce restul de 55% din cazuri sunt secundare malformațiilor congenitale ale șoldului, traumatismelor locale cu fracturi de col femural etc.
Simptome coxartroza
Debutul coxartrozei este de obicei insidios.
Durerea este simptomul care determină bolnavul să consulte medicul. Durerea are sediul în regiunea inghinală, cu iradiere fie pe fața anterioară a coapsei, către genunchi, sau pe fața externă a coapsei sau în regiunea fesieră, cu iradiere pe fața posterioară a coapsei, riscând a fi luată drept o sciatică.
Durerea apare la mers, mai ales la urcare și coborâre, la stat prelungit în picioare, la purtarea de greutăți, la oboseală -„durerea de sfârșit de zi”- și este calmată de repaus.
Impotența funcțională este de intensitate variabilă, la început ca o oboseala anormala, care îl împiedică pe bolnavul de coxartroza să urce scările cu aceeași ușurință ca înainte, apoi ca o jenă care-l împiedică sa-și lege șireturile la încălțăminte („semnul pantofului”), încrucișarea gambelor si adoptarea poziției ,,picior peste picior” devenind dificile sau chiar imposibile?’
Mersul este mult timp normal, apoi, după 2-5 ani de evoluție, apare șchiopătarea. Bolnavul de coxartroza se ferește să se sprijine pe membrul inferior bolnav, fiind obligat adesea să se sprijine în baston.
Examenul radiografic arată de partea afectată o îngustare a spațiului articular și osteofite pe zonele marginale ale capului femural.
Evolutie coxartroza
Evoluția coxartrozei este lentă, progresivă. Durerea și impotența funcțională se accentuează progresiv, apar atitudini vicioase, bolnavul putând ajunge în 10-15 ani la invalidități importante.
Bolnavul simte nevoia să se folosească de un baston pentru sprijin.
În aproximativ 50% din cazuri, coxartroza poate fi bilaterală.
În coxartroză nu apare niciodată anchiloza osoasă.
Învață să te menții sănatos: CLICK AICI.
Tratament coxartroza
Tratamentul coxartrozelor este complex: igieno-dietetic, medicamentos, ortopedico-chirurgical și fizioterapic.
Bolnavilor de coxartroza hiperponderali li se recomandă un regim hipocaloric, căci obezitatea constituie o suprasarcină pentru articulațiile de sprijin bolnave.
Repausul se va face pe pat semitare, în decubit dorsal, cu membre inferioare în extensie.
Se recomanda întreruperea activității din timpul zilei prin câteva perioada de repaus la pat, cu o durată de 10-15 minute fiecare.
Se va evita șederea prelungită în picioare sau parcurgerea unor distanțe mari, mai ales pe teren accidentat; bolnavul va folosi un baston, pe care-l va ține de partea opusă a șoldului afectat, care este astfel ușurat de greutatea preluată de acest mijloc de sprijin.
Tratamentul medicamentos al coxartrozei constă în administrarea de antiinflamatorii (aspirină, fenilbutazonă, perclusone etc.), relaxante musculare (mydocalm, clorzoxazon) și corticoterapie locală (infiltrații intraarticulare cu hidrocortizon-acetat).
Tratamentul cu factori fizici contribuie la recuperarea bolnavilor.
Căldura este utilă deoarece combate spasmul muscular și micile reacții inflamatorii asociate procesului degenerativ.
Sunt folosite împachetări cu parafină, diatermia, ultrasunetele, infraroșii etc.
O aplicație de căldură la îndemâna oricui este perna electrică.
Pentru bolnavii de coxartroza se mai recomandă masajul făcut cu blândețe, gimnastica medicală, cure balneare la Techirghiol, Amara, Govora, Ocna Sibiului.
Învață să te menții sănatos: CLICK AICI.
Exercitii pentru Coxartroza – VIDEO
Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrate de mare valoare, pe care o recomand);
– Internet.
Învață să te menții sănatos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!