Constatare amiabila de accident. Cum completezi corect formularul de constatare amiabila de accident?

constatare-amiabila-de-accidentDaca te aflii in situatia neplacuta de a fi implicat intr-un accident rutier, daca nu sunt victime, daca nu au fost afectate alte vehicule sau bunuri si daca cealalta parte este binevoitoare, te sfatuiesc sa rezolvi situatia pe cale amiabile. In acest sens, trebuie ca, in prima faza, sa completezi, impreuna cu cealalta parte, formularul de constatare amiabila de accident.

Astfel, scutesti timp si scapi, tu sau cealalta parte, de amenda sau de o alta sanctiune (ca ridicarea permisului). Chiar daca cealalta parte este vinovata de producerea accidentului, nu cauta ca neaparat sa fie pedepsita. Tine cont ca si tu puteai fi in situatia lui (ei). Toti gresim.

Poti completa formularul de constatare amiabila de accident indiferent daca accidentul s-a produs pe drumurile publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte sau in orice alte locuri.

Unde gasesti formularul de Constatatare amiabila de accident?

Formularul de constatare amiabila de accident este distribuit gratuit de societatile de asigurare.

Poti descarca formularul de Constatarea amiabila de accident si de aici.

Apoi, il completezi impreuna cu cealalta parte, conform instructiunilor de mai jos. Este indicat ca originalul sa ramana la partea indreptatita sa fie despagubita, iar la cealalta parte copia. Este doar o sugestie, deoarece ambele au aceeasi valoare juridica.

Dupa completarea acestui document nu te mai poti adresa politiei.

Cum completezi corect constatarea amiabila de accident?

Ca o precizare initiala, iti sugerez sa completezi constatarea amiabila de accident cu majuscule, cu pix de culoare albastra.

Modul de completare a constatarii amiabile de accident:

1. Data accidentului, ora si minutul;
2. Localitatea si locul producerii accidentului (strada, numar,…..);
3. Vatamari corporale bifezi NU. In cazul in care exista vatamari corporale trebuie sa chemi plitia, nemaiexistand optiunea rezolvarii amiabile a accidentului;
4. Pagube materiale la alte vehicule, bifezi NU, la alte obiecte, bifezi NU. Ca si in cazul existentei vatamarilor corporale, si in aceasta situatie competenta apartine politiei;
5. Treci martorii accidentului; martorii nu trebuie sa fie persoane transportate, sot/sotie sau persoane ce gospodaresc impreuna, afini sau rude de orice grad, prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate;
6. Date despre asigurat/detinator polita – lucrurile sunt clare;
7. Date despre vehicul – lucrurile sunt clare;
8. Date despre societatea de asigurare – vezi polita RCA si CARTEA VERDE; CARTEA VERDE SI POLITA RCA au acelasi numar;
9. Date despre conducatorul vehiculuilui. Aceste date le gasesti in permisul de conducere;
10. Indica punctul initial de impact printr-o sageata indreptata cu varful spre punctul initial de impact al categoriei de vehicul pe care il conduci;
11. Enumeri pagubele vizibile ale vehiculuiui;
12. Aici bifezi cu X casuta/ casutele, conform situatiei reale. In ultima casuta treci numarul de casute marcate cu X, pe fiecare coloana;
13. Schita accidentului: Marcheaza vehiculele printr-un dreptunghi, in pozitia de impact, indicand directia de mers printr-o sageata. De asemenea, marcheaza vehiculele cu A si B. Scoate in evidenta marcajele si indicatoarele rutiere, precum si numele strazilor. Amblele parti trebuie sa cada de acord in ceea ce priveste realizarea schitei accidentului;
14. La observatii treci circumstantele producerii accidentului, scurt si cuprinzator;
15. La final, semnatura ambelor parti.

Mare atentie la ceea ce declari. Declaratiile neconforme cu realitatea pot intruni elementele constitutive ale urmatoarelor infractiuni: fals in declaratii, uz de fals si inselaciune.

Atentie! Nu modifica insemnarile din formularul de constatare amiabila de accident dupa completarea si semnarea acestuia.

Prin utilizarea constatarii amiabile de accident se simplifica circuitul administrativ specific obtinerii despagubirii in temeiul unei asigurări (Casco si/sau RCA), intrucat societatea de asigurare avizata in baza acestuia este obligata:

  • sa indeplineasca formalitatile de deschidere a dosarului de dauna;
  • sa efectueze constatarea pagubelor;
  • sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului.

In acest sens, persoana indreptatita sa primeasca despagubiri pentru daunele materiale produse in urma accidentului se adreseaza direct societatii de asigurare.

Formularul de constatare amiabila de accident se depune la asiguratorul propriu RCA sau la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul, daca se ridica pretentii de despagubire.

Solicita spre pastrare o copie a formularului de constatare amiabila de accident depus la asigurator, precum si dupa celelalte documente.

Citeste si alte articole utile din aceasta categorie Click Aici.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *