Ce trebuie să știi despre baia copilului?
Când să-i faceți baie. Majoritatea copiilor, după câteva săptămâni de acomodare, se simt excelent atunci când li se face baie. Așadar, nu vă grăbiți în timpul acestei activități și bucurați-vă de ea împreună cu copilul dumneavoastră. De obicei este mai convenabil în primele luni să-i faceți baie copilului dimineața, înainte de a-l hrăni, însă puteți să-i faceți baie înainte de oricare masă și nu după pentru că după masă este mai bine ca sugarul să doarmă. Atunci când copilul ajunge să mănânce de 3 ori pe zi, este bine să îi faceți baie înainte de prânz sau de cină. Pe măsură ce copilul crește și mai mare și nu adoarme imediat după cină, ar putea fi mai bine să-i faceți baie după cină, în special dacă aceasta este devreme. Faceți-i baie într-o cameră rezonabil de caldă, de exemplu în bucătărie.
Pregătirea pentru baia în cadă. Înainte de a începe să-i faceți baie copilului asigurați-vă că aveți tot ce vă trebuie la îndemână. Dacă uitați prosopul, va trebui să mergeți după el ținând în brațe copilul ud. Dați-vă jos de la mână ceasul. Un șorț vă protejează hainele. Este bine să aveți la îndemână:
- săpun;
- cârpă de baie;
- prosop;
- vată absorbantă (pentru nasul și urechile copilului – dacă este necesar);
- loțiuni; ;
- haine, scutece, ace de siguranță, pijama.
Baia poate fi făcută într-o cădiță, în chiuveta bucătăriei sau într-un lighean. Unele cădițe au suporturi pe care vă puteți sprijini copilul. Poate fi foarte solicitant pentru spatele și picioarele părinților să-și spele copiii într-o cadă de baie obișnuită. Pentru propriul dumneavoastră confort, puteți pune un lighean sau o cădiță pe o masă sau pe ceva înalt. Puteți sta pe un scaun atunci când vă spălați copilul în chiuveta din bucătărie.
Apa ar trebui să aibă aproximativ temperatura corpului (35-37°C). Un termometru de baie poate fi necesar părinților fără experiență, însă nu este obligatoriu. Întotdeauna verificați temperatura apei cu mâna. Ar trebui să fie suficient de călduță, însă nu fierbinte. Folosiți numai o cantitate mică de apă la început, adâncă doar de 3-5 cm, până când vă obișnuiți să țineți copilul bine. Cada alunecă mai greu dacă puneți pe marginea ei un prosop sau un scutec.
Baia propriu-zisă. Țineți copilul astfel încât capul acestuia să fie sprijinit pe antebrațul dumneavoastră, iar cu degetele susțineți-l în axilă. Spălați-i mai întâi fața cu o cârpă moale, fără săpun, iar apoi spălați-l pe cap. Capul trebuie spălat cu săpun doar o dată sau de două ori pe săptămână. Ștergeți săpunul de pe cap cu o cârpă ușor umezită, având grijă să nu mai rămână niciun pic de săpun. Când cârpa este prea udă, apa cu săpun poate să se scurgă în ochii copilului și îi poate provoca usturime. După aceea puteți să folosiți o cârpă de baie sau propria dumneavoastră mână pentru a-l spăla pe restul corpului. Curățați cu blândețe labiile. Atunci când folosiți săpun este mai ușor să vă spălați copilul cu mâna decât cu o cârpă. Dacă pielea bebelușului este uscată, încercați să nu folosiți săpunul decât o dată sau de două ori pe săptămână.
Dacă vă simțiți nesigură la început că v-ați putea scăpa copilul în apă, puteți să îl spălați în timp ce stă în poala dumneavoastră sau pe o masă. După aceea limpeziți-l în cadă, ținându-l bine cu ambele mâini. Folosiți un prosop moale de baie pentru a-l usca și mai bine ar fi dacă l-ați tampona în loc să-l frecați. Dacă începeți să îi faceți baie copilului înainte ca cicatricea ombilicală să fie complet vindecată, uscați-o bine după baie folosind bucăți de vată.
Loțiunile. Este distractiv să îi dați cu loțiune unui copii după baie, iar copilului îi place și lui, însă acest lucru este rareori cu adevărat necesar. Loțiunile pentru copii pot fi de ajutor atunci când pielea este uscată sau când s-a produs o mică erupție din cauza scutecelor. Uleiurile pentru copii și uleiurile minerale sunt mai puțin folosite deoarece pot determina apariția unor erupții ușoare. Pudrele care conțin talc ar trebui să fie evitate deoarece sunt dăunătoare pentru plămânii copiilor atunci când simt inhalate. Pudrele pentru copii pe bază de amidon de porumb sunt aproape la fel de bune și sunt mai sigure.
Sursa: „Îngrijirea sugarului și a copilului”, de Dr. Benjamin Spock, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând o carte despre dezvoltarea copilului de la naștere până la adolescență, cu diferite sfaturi utile. Ți-o poți achiziționa de aici: link-4.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!