Cataracta. Recomandări, observații
Despre cataractă
Cataracta este rezultatul opacizării cristalinului ochiului, care poate duce la probleme de vedere. Dacă cristalinul ochiului se îngroașă și devine cețos ori opac, va fi incapabil să se focalizeze sau să primească lumina în mod corect. Unele cauze ale cataractei sunt vârsta, diabetul, intoxicația cu metale grele, expunerea la radiații, leziuni ale ochiului și folosirea unor medicamente cum ar fi steroizii.
Principalul simptom al cataractei este pierderea treptată, nedureroasă, a vederii. La nivel mondial, cataracta este cauza principală a orbirii, deși multe dintre manifestările cataractei pot fi tratate cu succes prin chirurgie. În cazuri rare, cataracta se poate inflama, producând ca efect secundar, glaucomul.
Cea mai obișnuită formă de cataractă este cataracta senilă, care afectează în special persoanele de peste 65 de ani. Acest tip de cataractă este, adesea, cauzat de pericolul reprezentat de radicalii liberi. Expunerea la radiațiile razelor ultraviolete și nivel scăzut de radiații de raze X duce la formarea de fragmente reactive chimic în cristalinul ochiului. Rezistența cristalinului începe să scadă la persoanele în vârstă. Radicalii liberi atacă proteinele, enzimele și membranele celulelor structurale. Radicalii liberi din alimente, din apă și mediu sunt, probabil, factorul esențial al creșterii numărului de cataracte în rândul populației.
Cataracta. Recomandări
– Creșteți consumul de zarzavaturi cu frunze verzi – în special varză, kale, muștar verde, spanac și gulie verde – de legume și de zarzavaturi galbene. De asemenea, mâncați din abundență fructe bogate în bioflavonoizi – ca afinele, coacăzele negre și cireșele – și alimente bogate în vitaminele E și C, cum ar fi fructele și legumele proaspete.\
– Evitați produsele lactate, grăsimile saturate și orice grăsimi sau uleiuri care au făcut obiectul încălzirii sau al preparării. Aceste alimente încurajează formarea radicalilor liberi care afectează cristalinul. Folosiți numai uleiuri presate la rece.
– Beți apă de calitate, de preferat apă distilată la aburi. Este absolut necesară în prevenirea cataractei. Evitați apa cu fluor și clor. Nici chiar apa din izvoare adânci nu este sigură – multe straturi acvifere (surse de apă de sub pământ), în special cele aflate în apropierea fermelor, sunt contaminate cu reziduuri toxice de la deșeurile fermelor.
– Evitați lumina directă a soarelui. Purtați pălărie când ieșiți afară și protejați-vă ochii cu ochelari de soare (polaroizi) care blochează razele ultraviolete. Asigurați-vă că ochelarii sunt destul de mari pentru a vă apăra eficient ochii.
– Dacă aveți cataractă, evitați antihistaminicele.
Cataracta. Observații
– Multe studii au arătat că persoanele care mănâncă alimente bogate în luteină și zeaxantină – broccoli, varză, kale, muștar verde, spanac și gulie verde – sunt mai puțin predispuse la cataracta legată de vârsta decât cei care nu au astfel de alimente în dietă. Aceste alimente sunt eficiente și în reducerea riscului de degenerare maculară. Cercetătorii consideră că luteina și zeaxantina acționează ca antioxidanți, apărând celulele ochilor de pericolul radicalilor liberi.
– Conform cercetătorilor de la Harvard Medical School, dacă luați vitamina C și aveți o dietă bogată în antioxidanți, puteți scădea riscul de cataractă.
– Un studiu publicat în Journal of Pineal Research a arătat că melatonina a fost eficientă în prevenirea inducerii cataractei la șobolani, în experimentele de laborator. Un grup de șobolani care nu au luat melatonină au dezvoltat cataractă în 89% dintre cazuri, în timp ce numai 7% dintre cei care au luat melatonină au facut-o. S-a arătat că producerea de melatonină încetinește odată cu vârsta, cele mai multe cazuri de cataractă apărând la persoane de 60 de ani sau mai în vârstă. Se știe că melatonina este un puternic antioxidant, care are capacitatea de a pătrunde la fiecare nivel al celulei. Eficiența ei împotriva formării cataractei la om este studiată în continuare.
– Concentrația de metale grele din cristalin crește la persoanele vârstnice și la bolnavii de cataractă. Cadmiul, de exemplu, se găsește cu un nivel de două, trei ori mai mare decât normal în cristalinul cu cataractă. Este crescută și concentrația de alte metale, cum sunt cobaltul, nichelul, iridiul și bromul.
– Un articol publicat în revista Science arată că cea mai importantă cauză a cataractei este incapacitatea organismului de a face față la zahăr. Cel mai rău face lactoza (zahărul din lapte), urmată de zahărul rafinat. Mulți specialiști în ochi arată că multe persoane cu cataractă au o alimentație care include cantități importante de produse lactate și zahăr alb rafinat. Cataracta se poate dezvolta și dacă dieta este nepotrivită sau se suportă un stres îndelungat.
– Persoanele cu carență de enzime care transformă galactoza în glucoză (zahărul obișnuit din sânge) fac cataractă mai ușor decât restul populației.
– Fumatul este un factor de risc pentru cataractă, probabil pentru că radicalii liberi generați cresc stresul oxidant în organism. Un studiu făcut asupra fumului de țigară și asupra riscului de cataractă a arătat o semnificativă asociere între fumat și incidența cataractei.
– Tratamentul convențional pentru cataractă este operația. În chirurgia cataractei, cristalinul nefuncțional este înlocuit cu un implant de cristalin protetic intraocular făcut din plastic sau din silicon. Cristalinul poate fi înlocuit în totalitate sau printr-o procedură chirurgicală numită facoemulsificare (adesea numită tehnica ,,phaco“). În această operație, chirurgul practică o incizie minusculă în cataractă, inserează un tip de instrument vibrator care o lovește până se transformă în lichid. Lichidul este apoi extras și este implantat noul cristalin. În acest tip de operație, incizia are o lungime de doar 2,5 milimetri în comparație cu incizia convențională de 8-10 milimetri. Un alt tip de operație este chirurgia extracapsulară în care medicul face pe cornee o incizie laterală puțin mai lungă. Apoi înlătură cea mai mare parte din cristalin, resturile de cristalin fiind extrase prin absorbție.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!