Boala Paget. Simptome, evoluție, tratament
Boala Paget este o tumoare epitelială malignă, rară, cu evoluție foarte lentă, care se întâlnește mai frecvent la femei între 40 și 60 de ani. Rareori afecțiunea poate fi întâlnită și la fete tinere și chiar la bărbați.
Descrisă de Paget în 1874 ca o dermatoză care precede cancerul glandei mamare, astăzi se admite că boala este de la început canceroasă. Importanța acestei boli constă în faptul că este urmată de o transformare obligatorie în epiteliom și de dezvoltarea unei tumori canceroase în profunzimea glandei mamare.
Boala Paget. Simptome
Leziunile se localizează la sâni, unilateral și încep la vârful sau baza mamelonului, sub forma unor cruste aderente, de o colorație cenușie, care se refac continuu dacă sunt desprinse. De la mamelon afecțiunea se întinde lent la areolă și apoi la pielea înconjurătoare, realizând un placard rotund sau ovalar, în care alternează eroziuni (pierdere de substanță interesând straturile superficiale ale pielii) cu insule epidermice. Placardul, de culoare roșie-rozată, bine delimitat, este acoperit de cruste, de obicei de culoare gălbuie. În această fază, bolnava acuză fie prurit, fie senzație de arsură sau înțepături, uneori chiar dureri în profunzimea glandei mamare.
Cu timpul apar la suprafață o serie de ulcerații (pierdere de substanță interesând toate straturile pielii) care se pot cicatriza sau, dimpotrivă, se extind în profunzime. Mamelonul se retractă; prin mamelon apare o scurgere sanguinolentă; se constată adenopatie axilară, dură și nedureroasă. Este faza de cancerizare a bolii Paget. În profunzimea sânului apare un nodul dur care se mărește cu timpul și ajunge încet, încet, să adere la piele.
Boala Paget. Evoluție
Boala Paget are o evoluție extrem de înceată. Evoluând în trei stadii, leziunea poate rămâne în stadiul I timp de 10-20 de ani, încât multe bolnave mor datorită altor cauze, mai înainte ca leziunea mamară să se manifeste ca un cancer. Sunt însă și cazuri când, neglijată, leziunea cutanată se întinde lent și, încet, încet, se dezvoltă tumora (adenocarcinomul mamar) în profunzimea sânului; apar metastaze ganglionare și viscerale (plămân, ficat, oase etc.) și în câțiva ani bolnava decedează.
Boala Paget. Tratament
Tratamentul constă din îmbinarea tratamentului chirurgical cu cel radioterapic.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!