Boala Paget. Simptome, evoluție, tratament

Boala-PagetBoala Paget este o tumoare epitelială malignă, rară, cu evoluție foarte lentă, care se întâlnește mai frecvent la femei între 40 și 60 de ani. Rareori afecțiunea poate fi întâlnită și la fete tinere și chiar la bărbați.

Descrisă de Paget în 1874 ca o dermatoză care precede cancerul glandei mamare, astăzi se admite că boala este de la început canceroasă. Impor­tanța acestei boli constă în faptul că este urmată de o transformare obliga­torie în epiteliom și de dezvoltarea unei tumori canceroase în profunzi­mea glandei mamare.

Boala Paget. Simptome

Leziunile se localizează la sâni, unilateral și încep la vârful sau baza mamelonului, sub forma unor cruste aderente, de o colorație ce­nușie, care se refac continuu dacă sunt desprinse. De la mamelon afecțiu­nea se întinde lent la areolă și apoi la pielea înconjurătoare, realizând un placard rotund sau ovalar, în care alternează eroziuni (pierdere de substan­ță interesând straturile superficiale ale pielii) cu insule epidermice. Placardul, de culoare roșie-rozată, bine delimitat, este acoperit de cruste, de obicei de culoare gălbuie. În această fază, bolnava acuză fie prurit, fie sen­zație de arsură sau înțepături, uneori chiar dureri în profunzimea glandei mamare.

Cu timpul apar la suprafață o serie de ulcerații (pierdere de substanță in­teresând toate straturile pielii) care se pot cicatriza sau, dimpotrivă, se ex­tind în profunzime. Mamelonul se retractă; prin mamelon apare o scurgere sanguinolentă; se constată adenopatie axilară, dură și nedureroasă. Este fa­za de cancerizare a bolii Paget. În profunzimea sânului apare un nodul dur care se mărește cu timpul și ajunge încet, încet, să adere la piele.

Boala Paget. Evoluție

Boala Paget are o evoluție extrem de înceată. Evoluând în trei stadii, leziunea poate rămâne în stadiul I timp de 10-20 de ani, încât multe bol­nave mor datorită altor cauze, mai înainte ca leziunea mamară să se mani­feste ca un cancer. Sunt însă și cazuri când, neglijată, leziunea cutanată se întinde lent și, încet, încet, se dezvoltă tumora (adenocarcinomul mamar) în profunzimea sânului; apar metastaze ganglionare și viscerale (plămân, ficat, oase etc.) și în câțiva ani bolnava decedează.

Boala Paget. Tratament

Tratamentul constă din îmbinarea tratamentului chirurgical cu cel radi­oterapic.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *